Compania Rosia Montana construieste langa orasul Abrud un baraj care va adaposti si cianuri! VEZI ce zic oficialii RMGC - VIDEO


Proiectul minier de la Rosia Montana prevede, pe langa exploatarea mult contestata, si construirea unui baraj pe o suprafata de 300 de hectare, la numai doi kilometri de orasul Abrud. Oficialii Rosia Montana Gold Corporation sustin ca barajul este cel mai sigur din lume.

Constructia va avea 200 de metri inaltime si va adaposti apele uzate rezultate in urma procesului de prelucrare a aurului. Aceste ape vor contine pe langa alte substante periculoase si mult temuta cianura, care va fi folosita la ROsia Montana in procesul de obtinere a aurului.

Barajul va fi construit din roci care vor fi obtinute in urma activitatii de extractie a aurului si argintului si va avea o inaltime initiala de 200 de metri.

"In ceea ce priveste barajul la nord de Abrud, el este cel mai sigur baraj din lume in industria miniera, dar este, cum sa spun, nu este de doua ori mai sigur, ci este de 1.000 de ori mai sigur decat orice alt baraj minier din lume. Specialistii in risc s-au exprimat ca este de 100 de ori mai sigur decat orice alt baraj hidrologic de tip Vidraru sau Portile de Fier, deci riscul de prabusire a barajului este practic zero. Exista teoretic, dar este practic zero.

Avem si niste scenarii calculate de catre expertii nostri si nu exista niciun fel de pericol pentru orasul Abrud.

Multi spun: 'Domnule vine cutremurul si cade barajul'! Vreau sa va dau ca exemplu ca barajul a fost proiectat si va rezista la un cutremur de 8 grade pe scara Richter, deci aproape lichefierea scoartei terestre. Un cutremur maxim calculat in zona, deci maximul de risc seismic este de 5,6 grade pe Richter. Asta e cutremurul maxim care se poate intampla in Muntii Apuseni. Noi am facut barajul la 8 grade pe scara Richter si de aici avem siguranta suplimentara a barajului
", a declarat directorul RMCG, Dragos Tanase.  

In privind substantelor care vor fi depozitate in iazul de decantare, acestea vor proveni direct din procesul tehnologic de obtinere a aurului. Astfel, anual ar urma sa rezulte circa 13 milioane de tone de steril.

In documentatia RMCG, se arata ca scopul iazului de decantare este de a retine apa tehnologica, despre care militantii anti-proiect dar si Academia Romana, prin vocea presedintelui Institutiei, atrag atentia asupra faptului ca ar putea contine cianuri.

Pe intelesul tuturor, presedintele Academiei, chimistul Ionel Haiduc a explicat ce anume contine apa tehnologica care va rezulta in urma procesului de obtinere a aurului. "Dupa extragerea aurului in uzina, ramane un namol cu mai putin sau mai multa pulbere. Aceasta apa este tratata pentru a distruge cianurile si apoi ajunge in iazul de decantare. In iaz va ramane doar partea solida, care se va depune, apa fiind pompata din nou in uzina unde va fi refolosita in parte la procesul de obtinere a aurului. In iaz, vor exista insa cianuri care vor rezulta in mica masura de la procesul de extragere a aurului si in mai mare masura, in namol, unde regasim cianura din metalele grele, cum este cadmiu sau zincul. Iazul nu va contine prea multa cianura libera, ci din aceste metale grele care se regaseste in acest namol", este conluzia lui Ionel Haiduc.
 
Directorul RMGC, Dragos Tanase, recunoaste ca in iaz vor fi deversate cianuri, dar sustine ca aceasta cantitate este "printre cele mai mici din lume".

"Domnul Ionel Haiduc isi bazeaza afirmatiile pe un proiect minier si pe un studiu facut de Academie in 2003. Intre timp proiectul a fost mult imbunatatit. Au fost refacute toate studiile de impact vorbim de cu totul si cu totul alt proiect. Noi ne-am adresat presedintelui Academiei cu rugamintea sa isi refaca studiile si evaluarile pe baza noilor date tehnice pe care le avem la proiect. Din pacate dansul refuza acest lucru.

In ceea ce priveste substantele toxice din baraj, ceea ce vreau sa spun, evident toata lumea stie de cianura. Cianura este folosita in circuit inchis. Cianura este folosita doar in uzina de tratare a minereurilor de la Rosia Montana. In acea uzina, toate procesele tehnologice se intampla in circuite etanseizate, deci sunt perfect izolate. In iazul de decantare nu se deverseaza... cantitatea de cianura deversata este foarte mica, este practic una dintre cele mai mici cantitati din lume deversate, este la jumatate limitei maxime de siguranta prevazuta de catre Uniunea Europeana, iar Uniunea Europeana prevede limite de cinci ori mai mici decat ceea ce prevede lumea in general, decat ceea ce intalnesti in Statele Unite sau in Noua Zeelanda. Deci elementele de siguranta ale acestui proiect sunt practic cele mai avansate din lume consider eu pentru un proiect minier
", a completat Dragos Tanase.

Barajul Corna va avea o inaltime de 200 de metri.

 

Citeste si...

Rosia Montana Gold Corporation si CFR Cluj au semnat contractul de sponsorizare! Cum comentati? - VIDEO

Alexandru Tomescu a atacat Rosia Montana inainte de recitalul de la Balul Operei! RMGC este unul dintre sponsorii principali

Alexandru Tomescu explica de ce a protestat la Balul Operei Cluj: "Nu vreau sa fiu asociat cu Rosia Montana Gold Corporation!"

Comentarii Facebook