Alexandru Tomescu explica de ce a protestat la Balul Operei Cluj: "Nu vreau sa fiu asociat cu Rosia Montana Gold Corporation!"


Violonistul Alexandru Tomescu a decis sa protesteze inainte de recitalul de la Balul Operei Cluj, din 20 februarie, pentru a nu fi "asociat, ca artist, cu RMGC".

Artistul a explicat intr-un scurt interviu acordat Stiri de Cluj de ce a facut acest gest si ce crede despre Rosia Montana Gold Corporation.

Stiri de Cluj: Ce stiti despre Rosia Montana si ce inseamna pentru dvs. aceasta zona?

Alexandru Tomescu: Am trecut de mai multe ori prin zona si am fost frapat de frumusetea locurilor. Transformarea acelui peisaj superb intr-un lac de cianuri este un vis urat, indiferent de beneficiile materiale ce le-ar aduce. Stiu despre razboiul de uzura ce se duce intre RMGC si societatea civila, in special Asociatia Salvati Rosia Montana. Sunt uimit si impresionat de perseverenta si rezistenta pe care acest mic ONG le opune colosului RMGC. Adevarata forta sta in convingerile oamenilor, ale voluntarilor asociatiei. Ma bucur foarte mult sa ma numar printre ei acum, si nu ma voi opri cu sprijinul concret la evenimentul Cluj.

Stiri de Cluj: De ce ati ales sa faceti un asemenea gest la un festival de tip Balul Operei, sponsorizat de Rosia Montana?

Alexandru Tomescu: A fost singura cale pentru mine de a iesi dintr-o situatie profund indezirabila - aceea de a fi asociat, ca artist, cu RMGC. Cealalta optiune ar fi insemnat anularea din scurt a unui concert, un lucru pe care nu puteam sa-l fac. Ar fi insemnat sa dezamagesc tot publicul din Cluj. Cred ca aceasta utilizare a banilor, directionarea lor catre Asociatia Salvati Rosia Montana este lucrul cel mai bun pe care puteam sa-l fac. M-am bucurat foarte mult de solidaritatea pe care am simtit-o din partea salii, aplauzele pe care le-am primit in momentul anuntului mi-au confirmat justetea deciziei. Nu in ultimul rand doresc sa reamintesc ca atat eu cat si pianistul Toma Popovici am avut acelasi gest de solidaritate si de sprijinire a asociatiei.

Stiri de Cluj: Va rog sa imi spuneti daca sunteti ecologist si daca stiti ca Rosia Montana a sponsorizat mai multe campanii de presa, in urma carora ziarele nu mai prea scriu despre situatia din acea zona?

Alexandru Tomescu: Sunt ecologist, bineinteles. Am participat la mai multe actiuni de impaduriri in anii trecuti. Ma intristez de fiecare data cand aud de defrisarile devenite clasice la noi. Aceasta situatie de la Balul Operei m-a determinat sa iau atitudine la modul concret. Era si timpul!  Am remarcat bineinteles absenta unei importante parti a presei vis-a-vis de declaratie si donatie. Este trist, inseamna ca pentru unii dintre noi nu exista lucuri mai presus de bani.

 

Alexandru Tomescu a anuntat duminica, 20 februarie, pe scena Teatrului National ca va dona onorariul campaniei "Salvati Rosia Montana", deoarece nu doreste sa fie asociat cu actiunile companiei Rosia Montana Gold Corporation. (n. red. Puteti citi detalii AICI)

Comentarii Facebook