COD GALBEN de CANICULĂ la Cluj. Temperaturi insuportabile în toată țara


Meteorologii au emis miercuri o avertizare Cod portocaliu de caniculă valabilă în cinci județe din vestul țării și o avertizare Cod galben valabilă în Cluj și în mare parte din țară.

Cod galben și portocaliu de caniculă în România

Potrivit ANM, sub avertizarea de Cod portocaliu sunt județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin. În acest zone vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat. Temperaturile vor fi de 36-39 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22-20 de grade Celsius.

Cod galben de caniculă la Cluj

De asemenea, în județele Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Cluj, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Galați, Vrancea, Vaslui, Bacău și Iași sunt sub avertizare Cod Galben.

În acest zone, valul de căldură va persista, local va fi caniculă, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a țării. Începând din după-amiaza zilei de joi, în jumătatea de vest a țării instabilitatea atmosferică se va accentua.

Avertizarea de Cod galben este în vigoare atât miercuri, 14 iulie, cât și joi, 15 iulie.

Temperaturile ridicate se datorează Bestiei Africane

„Bestia Africană” este cel mai mare val de caniculă și praf saharian și a pătruns în țara noastră. De aii și temperaturile extrem de crescute, anormale pentru această perioadă.

Această masă de aer tropical provine din zona de nord a Africii și aduce cu sine și fragmente de praf saharian într-o concentrație destul de ridicată.

Este foarte probabil ca temperaturile maxime să se apropie de 39-40 de grade pe regiunile vestice și vor fi resimțite peste 40 pentru că vorbim de temperaturi estimate a se înregistra la umbră în adăposturi meteorologice.

Masa de aer cald se va resimți în partea de sud a teritoriului după care se va muta în Oltenia, Muntenia până vineri cel puțin 35, 36, 37 de grade și disconfort termic accentuat în toate regiunile”, a povestit meteorologul Alina Șerban.

Cum va fi vremea în Cluj-Napoca miercuri și joi?

Miercuri, maxima zilei va atinge 34 de grade Celsius, disconfortul termic resimțindu-se apăsător. Vântul va adia ușor, astfel încât puterea soarelui se va resimți din plin. Noaptea va fi senină, cu maximă de 19 grade. Totuși, acest val de căldură provoacă ploi joi, când se vor atinge maxim 30 de grade Celsius la umbră.
vreme.png

Comentarii Facebook