Clujul, pe locul trei in tara in ceea ce priveste somerii cu studii superioare

 

Judetul Cluj este pe locul 3 intr-un top national privind numarul de someri cu studii superioare. Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, sustine ca sunt foarte multi absolventi care nici nu se inscriu in evidente ca someri.

Potrivit econtext.ro, din cei 12.894 de clujeni care nu au loc de munca, 1.124 sunt absolventi de studii superioare, adica 8,7%.

Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat pentru Stiri de Cluj ca, in realitate, cifrele sunt mult mai mari, dar ca foarte multi absolventi nu se inscriu in evidentele Agentiei.

"Cifra este corecta si chiar sunt putini fata de numarul real. Sunt circa 5% tineri absolventi care nu se inscriu in evidentele noastre. Problema este ca sunt foarte multe locuri la facultati, peste nevoia necesara de pe piata. In toate tarile europene aprobarea cifrei de scolarizare este data de serviciul public de ocupare a fortei de munca. Angajatorii au obligatia sa depuna numarul locurilor de munca vacante si asa se stie cate locuri sa fie scoase la licee sau facultati", a precizat Daniel Don.

Seful AJOFM Cluj a dat ca o exemplu o serie de specializari din liceele clujene, care nu au nicio legatura cu cererea de pe piata muncii.

"Tinerii ies din liceu cu meserii de genul: tehnician in chimie industriala, tehnician in turism, stiinte sociale - studii europene, instructor animator, tehnician industria textila, tehnician in administratie bilingv - limba franceza. Acestea sunt meserii pe care le scot liceele, dar pe care nu le am in baza de date de 10 ani. Spre exemplu tehnician in chimie industriala se numeste operator chimist in evidentele noastre", a mai spus Daniel Don.

Directorul AJOFM Cluj a spus ca si nomenclatorul de meserii din Romania ar trebui modificat si adaptat celui din Uniunea Europeana. "Noi avem in nomenclatorul de meserii 3.800 de pozitii si in UE sunt 90 de pozitii. Trebuie facute modificari pentru o mai mare flexibilitate", a mai adaugat Don.

Topul national al absolventilor someri este condus de municipiul Bucuresti, unde, din 21.612 someri, 4.150 au terminat o facultate. Locul secund este ocupat de judetul Timis, cu o cifra de 1.026 someri cu studii superioare din totalul de 6.911 persoane fara un loc de munca si care se afla in evidentele AJOFM.

 

Comentarii Facebook