Marti 5 Iulie

CLUJ - Se construiește o fabrică de medicamente în TURDA. Când va fi gata investiția de aproape 50 de milioane de euro


Stada România va deschide la Turda o fabrică de medicamente în parcul Arieș. Unitatea de producție va costa 48,3 milioane de euro, dintre care 20 vin de la stat.

Compani farmaceutică Stada România, va ridica de la zero o fabrică de medicamente în orașul Turda, județul Cluj. Conform proiectului, aceasta va fi gata în octombrie 2024, investiția fiind de 48,3 milioane de euro. Mai mult de 20 de milioane de euro din totalul de 48,3 vor veni de la stat. Fabrica va fi ridicatăă în parcul industrial Arieş din Turda pe un teren de 100.000 metri pătrați.

Stada a ales România în primul rând datorită amplasării geografice, care uneşte axa est-vest cu nord-sud, fiind amplasată între fabricile din Serbia, Rusia, Ucraina şi Germania. Turda, spre exemplu, este exact în centrul autostrăzilor nord-sud şi est-vest, având conexiuni foarte bune. Şi mai important la Turda a fost moştenirea zonei în domeniul farmaceutic din Cluj-Turda-Mureş“, a explicat Mihai Fugarevici, directo­rul general al Stada România, pentru Ziar Financiar.

Piața locală a concurat cu mai multe țări din Europa pentru a obține noua investiție, însă amplasarea geografică și forța de muncă ce se promite din zonă au ajutat la atragerea fondurilor pentru ridicarea noii fabrici.

România a concurat cu Austria și Cehia pentru atragerea investiției

România a concurat pentru această investiţie cu mai multe ţări din regiune şi aici vorbim de meritul echipei de aici. Am concurat cu Austria, Cehia, care de asemenea susţin astfel de investiţii. Un mare suport a fost poziţia geografică şi proximitatea faţă de o uzină-mamut a Stada, cea din Serbia şi cele două vor reprezenta o axă de forţă. În plus, zona Cluj-Turda are această industrie şi va atrage noi talente. Această investiţie va atrage şi altele în farma în România”, a spus Mihai Fuga­revici, menegerul companiei Stada.

Lucrările vor începe de îndată ce va fi ales constructorul. Termenul de finalizare a fabricii este octombrie 2024, iar în total vor fi 375 de angajaţi. Primii 64 de angajaţi vor fi recrutaţi chiar anul acesta, Clujul fiind de altfel un centru universitar puternic, conform unui articol Ziua de Cluj. 

Medicamentele făcute la Turda vor fi vândute în toată Europa

Primele nouă linii de producţie vor produce medicamente solide – tablete, capsule, comprimate. Vor fi medicamente pentru cardiologie, pentru zona nefrologică - peste 100 mil. tablete pe an. Este greu de spus dacă vom produce şi antivirale. Fabrica va urma cererea din piaţă. Acum avem cerere mare de antivirale, însă mai există şi alte afecţiuni care nu au dispărut. Valoarea investiţiei este de 48,3 mil. euro conform estimărilor actuale. Ajutorul de stat a contat mult. Dar acesta este un instrument care nu presupune doar să primeşti o sumă de bani cu titlu gratuit. Aceşti bani trebuie rambursaţi sub formă de taxe în cinci ani de la finalizarea investiţiei. Da, este important mecanismul, însă accesarea unui ajutor de stat nu este un lucru simplu”, a subliniat directorului fabricii, Veroljub Ljubinkovic.

Grupul STADA Arzneimittel AG este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din Germania şi a ajuns pe piaţa românească printr-o subsidiară în anul 1992.

Sursa FOTO: Stada România

Comentarii Facebook