Cluj: Salvatorii cu mașini off-road de la ASV4x4 au salvat o mașină prăbușită într-o râpă din Făget - FOTO


Salvatorii de la AVS4X4 au dat o mână de ajutor sâmbătă seara unor clujeni rămași împotmoliți în Sălicea sau răsturnați cu mașina într-o râpă, din Făget.

Sâmbătă seara, ora 20.20, a sunat telefonul. Mă uit și văd că este incident pe Cluj pe platforma Asociației Salvatorilor Voluntari Rescue 4x4. O masina este împotmolită în Salicea, rămasă pe “burtă”. 

WhatsApp Image 2020-02-23 at 10.05.09 (1).jpeg

M-am echipat și m-am întâlnit cu ceilalți colegi: CJ-256, CJ-457 , CJ-423, undeva pe drum și pornim frumos, în coloana spre locul incidentului. În 15 minute ajungem, dar noroiul era până peste glezne. Rezolvăm incidentul, mai schimbăm 2-3 vorbe cu băieții rămași, le povestim cine suntem, ce facem.

Nu le venea să creadă că totul este gratuit și putem fi atât de prompți. Le-am explicat că, în caz că cineva rămâne în varf de munte, în zăpadă, nu le merge căldura în masina, nu îi putem lăsa să înghețe de frig. Așa ne-am făcut noi un “patern” să intervenim în cel mai scurt timp posibil.

Socati, nu le vina sa creadă, ne desparțim. Coborâm în coloană spre oraș, la un moment dat, aud prin staie de la CJ-256, ”se pare ca mai avem un incident, acum am fost sunat ca la 2-3 km de unde suntem ne așteaptă cineva”. 

Încet, încet, ajungem la noul incident. O masina rasturnata într-o vale, 4 persoane, 2 adulți, 2 copii. Masina, un Hyundai, i-a fugit spatele și-a ajuns în șanț.

Nicio problema, ne uităm la oameni, sunt ok. Întrebam, copii: ”Sunt speriați, i-au dus acasă cu alta masina”, zice unu dintre adulți”, a povestit unul dintre salvatori.

WhatsApp Image 2020-02-23 at 10.05.09.jpeg

Scoaterea mașinii din râpă a părut inițial mult mai complicată.

Cobor în râpă, mă uit, mașina pe plafon, plin de crengi rupte și cioate de la pădure. Sigur se va agăța mașina și n-o să poata să fie trasă și va trebui macara. Fac o tură în jurul mașinii, nu curg lichide, nu s-a aprins, e ok! O legăm cumva și începem s-o tragem.

Mașina cu troliu… începe să vină și ea la vale. Am zis că nu e ok! Ne repozitionăm, punem la roți niște bolovani și începem să tragem cu troliu. Mă întrebam dacă o sa putem trage, deoarece era într-o poziție foarte ciudată și nu știam dacă plafonul nu s-a băgat în pământ și să fie înțepenit. Nicio  treabă, alunecă pe pământ, ca pe gheață, se întoarce, pică pe roși și de acolo încolo a fost joacă de copii. S-a tras în drum fără nicio problema”.

Am adus mașina în deal, după aproape o ora, oamenii sunt bine, speriați dar bine”, conform sursei citate.

WhatsApp Image 2020-02-23 at 10.05.07.jpeg

Asociația a avut două incidente în decurs de 3 ore, la cinci km distanță unul de altul, în Faget, Cluj-Napoca.

Asociația Voluntarilor Salvatori Cluj stă tuturor la dispoziție, 24/7, în mod gratuit.

Pentru mai multe detalii www.asv4x4.ro și www.rescue4x4.ro.

Comentarii Facebook