Miercuri 24 Aprilie

Cu ce scuze vin părinții clujeni când sunt prinși că nu țin copiii în scaunul auto special - FOTO


Polițiștii clujeni fac campanii de conștientizare a importanței folosirii scaunelor auto pentru copii. 

Au fost împărțiți fluturași, dar și amenzi. Scuzele folosite de părinții prinși în offside sunt diverse: ”Locuim foarte aproape de grădință…”, ”Ne-am grăbit și nu am mai luat scaunul când am schimbat mașina, dar avem…”, ”Plânge când vrem să îl așezăm în scaun…”, ”Dacă îl țin în brațe este mai protejat…”.

La finele anului trecut a fost lansată campania ”Copil iubit la bord!”, care a venit cu câteva cifre alarmante.

Jumătate dintre copiii pasageri implicați în accidente rutiere din județul Cluj, în 2018, nu erau așezați în scaune auto și nu aveau pusă centura de siguranță.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, 2 din 10 copii transportați în mașină nu purtau un sistem de siguranță, iar dintre cei care purtau, doar jumătate erau asigurați într-un sistem potrivit în funcție de înălțime, greutate și vârstă. 

Datele despre situația la nivelul județului Cluj aparțin Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, statistici adunate în perioada 01.01.2018 – 31.12.2018. Cele cu privire la nivelul municipiului Cluj-Napoca au fost concluzionate printr-un studiu observațional privind siguranța copiilor în mașină, realizat de către Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul proiectului ”Copil Iubit la Bord”.

Scopurile acestui proiect sunt: creșterea nivelului de utilizare a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri, creșterea nivelului de informare cu privire la utilizarea corectă a sistemelor și reducerea numărului de decese și accidentări grave în rândul copiilor pasageri. Instrumentul principal pentru realizarea acestor scopuri este aplicarea  “Planului de acțiune pentru îmbunătățirea siguranței copiilor pasageri”, realizat de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca,  reprezentanții Fundației Crucea Albă și cei ai Universității Babeș Bolyai, Departamentul de Sănătate Publică al FSPAC, constituiți în primul Grup de Lucru Multisectorial privind Siguranța în Trafic a Copiilor Pasageri în Autovehicule. 

Acest plan de acțiune va fi desfășurat pe o durată de 12 luni, începând din noiembrie acest an, până în noiembrie anul viitor. Punctual, vor fi organizate acțiuni în trafic, cel puțin o dată pe lună, acțiuni dedicate acestui domeniu. Și, bineînțeles, polițiștii vor fi atenți la acest aspect ori de câte ori sunt în trafic și observă nereguli. Se vor face recomandări, în prima fază. Nu dorim să sancționăm, ci să informăm șoferii și să îi facem să conștientizeze importanța folosirii sistemelor de retenție. Pe lângă acțiunile din stradă, polițiștii vor lua parte la cursuri prin care vor învăța cum se folosesc corect scaunele auto, astfel încât să-i poată învăța mai departe pe șoferii care au nevoie de asistență. Activitățile de conștientizare vor fi realizate și adresate părinților copiilor din grădinițe, școli și licee”, spune șeful Biroului pentru Analiză și Prevenire a Criminalității - IPJ Cluj, comisar Gina Pop.

Cei mici sunt cea mai prețioasă categorie de cetățeni pe care o avem. Anglo-saxonii spun că e nevoie de un sat ca să crești un copil, noi adăugăm că pentru siguranța lor e nevoie de o abordare multisectorială. Mă bucur că autoritățile locale, Poliția și cercetătorii ne-au dat toată priceperea și timpul lor ca să facem istorie la Cluj, ceea ce cred că deja am reușit să facem. Vrem să continuăm tradiția premierelor cu o prelungire a acestui program. Vrem ca agenții din teritoriu să își asume această sarcină, pe lângă toate celelalte pe care le au. Îi rugăm să fie cu ochii pe cei mici care stau în mașină. Iar pentru noi, părinții, haideți să îi securizăm corect, deși știm cu toții că nu este ușor. Este treaba noastră ca părinți să facem acele gesturi să îi menținem în siguranță și în viață”, spune președintele Fundației ”Crucea Albă”, Ana Măiță.

20% din dintre copiii transportați în autovehicule în Cluj-Napoca nu purtau un sistem de siguranță auto

În mai 2018, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, s-a desfășurat un studiu observațional privind siguranța copiilor în mașină, realizat de către Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), Universitatea Babeș-Bolyai. Prin intermediul acestui studiu s-a urmărit identificarea și evaluarea nivelului de utilizare a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri ai autovehiculelor la nivel local. Principalele rezultate ale studiului arată că peste 20% dintre copiii transportați în autovehicule la nivelul municipiului Cluj-Napoca nu purtau un sistem de siguranță auto. În plus, doar 51% dintre copiii așezați într-un dispozitiv de fixare în scaun sunt asigurați corespunzător într-un sistem potrivit în funcție de înălțime, greutate și vârstă. 

Comparativ cu primul studiu observațional derulat de către Departamentul de Sănătate Publică din cadrul FSPAC, în anul 2014 (înainte de schimbarea legislației rutiere cu privire la utilizarea dispozitivelor de siguranță pentru copiii pasageri din 2015), cele mai recente date arată o creștere a procentului de utilizare a dispozitivelor de fixare în scaun de la 67.4% în 2014, la 78.1% în 2018. Cu toate acestea, principala problemă rămâne gradul scăzut de utilizare corectă a dispozitivelor de fixare în scaune (doar 51%). 

La fel ca și în cazul primului studiu observațional, datele colectate în 2018 arată că nivelul de utilizare a dispozitivelor de fixare în scaun scade odată cu creșterea în vârstă a copiilor. În schimb probabilitatea ca un copil sa fie așezat într-un dispozitiv de fixare este de trei ori mai atunci când și conducătorul auto poartă centura de siguranță.

În 2018, 50% dintre copiii pasageri implicați în accidente în Cluj nu erau asigurați

Potrivit statisticilor Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în perioada 01.01.2018 – 31.12.2018, jumătate dintre copiii pasageri implicați în accidente rutiere la nivelul județului Cluj nu foloseau nici un fel de dispozitiv de fixare în scaun. În această perioadă, un număr de 97 de copii cu vârsta până la 17 ani au fost implicați într-un accident auto, iar 48 dintre aceștia nu erau asigurați corespunzător folosind un sistem de fixare în scaun sau/și în centură de siguranță. 

Comentarii Facebook