Cluj: Bătăile între elevi încep de pe Facebook și Twitter

 

Vladian Mușat, președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj, a precizat că de cele mai multe ori bullying -ul apare pe conturile de social media.

 

Mușat susține că elevii se contrează pe Facebook și Twitter, după care se transferă în mediul real și se manifestă prin violență verbală, emoțională și uneori chiar și fizică. 

 

Alexandra Gorea, psiholog în cadrul centrului Playfull Learning, specializat pe terapie pentru copii, a confirmat faptul că bullyingul este un fenomen tot mai larg răspândit (Bullying-ul este un comportament ostil manifestat de obicei prin violență emoțională, discriminare, etichetare sau umilire verbală sau fizică); totodată etichetarea dată elevilor care se confruntă cu diverse conflicte ca ”elevi problemă” este văzută drept un element care îngreunează procesul de terapie sau de transformare a conflictelor.

 

Una dintre soluțiile recomandate a venit din partea Mariei Kovacs de la Asociația ”Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice” și anume de a se pune accentul pe învățarea prin cooperare ca instrument de prevenire a violenței. Învățarea prin cooperare este de altfel o strategie recomandată în curriculumul școlar la toate disciplinele.

 

Cu toate acestea, numărul actelor de violență consemnate oficial nu este alarmant, iar conform statisticilor IPJ Cluj numărul infracțiunilor în care au fost implicați elevi a fost în scădere în 2014 față de 2013. 

 

Declarațiile au fost făcute în cadrul consultării publice din cadrul proiectului PDRVS (Participarea la Luarea Deciziilor – Reducerea Violenței în Școli implementat de PATRIR în parteneriat cu ISJ Cluj), având ca invitați reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, directori de școli, coordonatori pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare, profesori metodiști pentru educație permanentă, coordonatori ai cercurilor metodice zonale pentru educație permanentă și activități extrașcolare, reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor Cluj și ai Federației Asociațiilor de Părinți Filiala Cluj, precum și reprezentanți ai grupuluide lucru multi-actor.

Comentarii Facebook