Citaristul clujean Alecu Ciapi a deschis Festivalul de Chitară de la Viena 2015

 

Citaristul clujean Alecu Ciapi a deschis Festivalul de Chitară de la Viena 2015, din Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Muhlgasse 30, 1040 Viena), acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

 

Festivalul internațional de muzică Forum Gitarre Wien a fost înființat în anul 1990 de Jorgos Panetsos și Gerald Smrzek și își desfășoară activitatea sub egida Direcției Culturale a Municipalității Viena. La edițiile precedente ale festivalului au participat artiști de renume precum Roberto Aussel (Argentina), Stephan Beck (Germania), Marcin Dylla (Polonia), Dale Kavanagh (Canada), Carlos Pérez (Chile) și lutierul român Constantin Dumitriu. Forum Gitarre Wien este în prezent cel mai mare festival de chitară clasică din Austria.

 

Ediția din acest an a festivalului a cuprins concerte de muzică clasică (susținute de Alecu Ciapi, Margarita Escarpa, Paul Galbraith, Duo Zsapka, Carlo Marchione, Andrea de Vitis, Marcin Dylla, Alvaro Pierri, Jure Cerkovnik, Bozhana Pavlova și Davide Tomasi), conferințe (susținute de Carlo Marchione, Michael McMeeken, Daniel Zucali și Thomas Offermann), expoziții de partituri (Haus der Musik Trekel, Guitarissimo), o expoziție de instrumente muzicale, precum și master classes la care vor participa muzicieni, compozitori și producători de pe plan internațional.

 

Alecu Ciapi (n. 1998) a început studiul chitarei la vârsta de 6 ani sub îndrumarea profesorului Ștefan Trifan și studiază în prezent cu profesorul Eugen Mang. Chitaristul a câștigat mai bine de 50 de premii la concursuri și festivaluri naționale și internaționale dintre care amintim premiul I la ediția din anul 2009 a Festivalului Internațional de Chitară din Transilvania, premiul I la cea de-a 12-a ediție a Guitar Art Festival Belgrade (unde a participat la un master class cu Pepe Romero), premiul I la Sarajevo Internațional Guitar Festival (2012), premiul III la European Competition for Young Guitarists 'Andres Segovia' (2012), premiul I la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Sinaia (2014), premiul I la Festivalul Internațional al Tinerilor Chitariști 'Eduard Pamfil' Timișoara (2014) și premiul I la Forum Gitarre Wien Internațional Youth Competition (2014).

Comentarii Facebook