Cei 17 rromi acuzati ca si-au cumparat permise de conducere din Ungaria, arestati pe 29 de zile de Tribunalul Cluj

Cei 17 rromi acuzati ca si-au cumparat permise de conducere din Ungaria au fost arestati pe 29 de zile, de judecatorii de la Tribunalul Cluj. Ei sunt invinuiti de trafic de influenta si cumparare de influenta.

Barbatii au fost adusi la mandata in jurul orei 15.00 si au fost audiati cinci ore de catre judecatori. Ei au fost retinuti luni de procurorii DNA, care i-au audiat la randul lor. Anchetatorii sustin ca cei 17 au platit traducatori autorizati din diverse orase din Ungaria, in special Budapesta, pentru a-i ajuta sa treaca examenul teoretic de la scolile de soferi.

Rromii au profitat de o prevedere a legislatiei din Ungaria care spune ca si cetatenii straini pot sa isi ia permisul daca sunt asistati de un translator. Barbatii au urmat cursurile scolii de soferi in Ungaria, dar la proba teoretica traducatorul autorizat era cel care completa raspunsurile corecte.

 

Rromii retinuti azi de Tribunalul Cluj au declarat ca nu au facut nimic ilegal, dar rudele acestora, care s-au strans in fata salii de judecata, au spus ca fiecare a platit un translator, dar ca asa este precedura. "Nu e vina lor ca in Ungaria se fac ilegalitati. Sa mearga acolo sa ii retina pe aia. Ce avem noi masina de facut permise de conducere. Ne aresteaza rudele pentru ca suntem rromi", a spus o femeie, al carei frate a fost arestat in acest dosar.

Rromii retinuti sunt din Salaj si Bihor, iar procurorii DNA Cluj sustin ca i-au prins in momentul in care au vrut sa isi omologheze permisele in Romania. Surse judiciare au declarat ca multi dintre acestia nici macar nu stiau sa scrie sau sa citeasca si nici nu vorbeau foarte bine maghiara. Acest lucru a fost recunoscut si de rudele rromilor care s-au strans azi la Tribunalul Cluj.

Procurorii DNA Cluj spun ca audierile vor continua deoarece sunt zeci de romani care au profitat si si-au luate permisele ilegal in Ungaria.

Comentarii Facebook