Politistii din Cluj au confiscat jumatate de kg de substante si plante etnobotanice de la magazinele de vise

Politistii clujeni au confiscat 575 de grame de substante si plante etnobotanice, in urma controalelor demarate la magazinele de vise. Verificarile vin dupa intrarea in vigoare a Ordonantei, care interzice comercializarea acestor droguri.

Valoarea totala a substantelor ridicate de politisti se ridica la 14.300 de lei. Purtatorul de cuvant al IPJ Cluj, inspectorul Gina Pop, a declarat ca aceste verificari au inceput ieri, imediat dupa ce Ordonanta de Urgenta a Guvernului, nr. 6 din 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial. Verificarile vor continua si in zilele urmatoare, pana cand aceste magazine vor fi inchise, deoarece functioneaza in afara legii.

Potrivit noii Ordonante de Urgenta, in 10 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ emis de Guvern "proprietarul, posesorul si detinatorul cu orice titlu al plantelor si substantelor (...) are obligatia sa distruga pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale, plantele si substantele pe care le detine".

De asemenea, Ordonanta mai stipuleaza faptul ca se interzice "cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul plantelor si substanelor prevazute de ordonanta de urgenta".

Comentarii Facebook