Miercuri 24 Aprilie

Ce scuze are Emil Boc, după ce a ratat licitația Deceniului, pentru Centura Metropolitană: E mai greu să faci Centură, decât Metrou


Primarul Emil Boc ridică din umeri și spune că nu știe de ce firmele nu sunt interesate să construiască Centura Metropolitană, iar acum proiectul este blocat. 

Emil Boc nu știe de ce firmele s-au retras de la licitația Deceniului

Au fost foarte multe firme care s-au înscris cu intenție de participare. Marea surpriză a fost să nu avem nicio ofertă depusă. Este o situație unică pentru noi, la Cluj.

Mai sunt multe proiecte de infrastructură din România sunt blocate, din varii motive: complexitatea lucrărilor, valoarea acestora, durata de timp, lipsa firmelor de specialitate. Noi avem banii, avem un proiect extraordinar, dar nu avem firme.

Vreau să vă anunț că proiectul nu este în pericol. Proiectul se va realiza, orizontul de finanțare din fonduri eurooene este din 2027, cu potențial de prelungire.

De vineri, de la anularea licitației, am dat dispoziție să facă analiza tehnică și vor veni specialiștii marți la ora 9.00, pentru a afla ce recomandă ei.

Am început licitația în luna februarie și am avut termen de depunere, 12 mai. Nimeni nu a contestat valoarea. Dacă la metrou firmele s-au plâns, acum nicio firmă nu ne-a sesizat cu privire la valoare.

Eu vă spun mai în glumă mai în serios că e mai complex proiectul ca și metroul. Centura are 156 de poduri, tuneluri. 

Nici prin minte nu mi-a trecut ca nimeni să nu depună oferte. Vom vedea și vom comunica ce propunere ne va face specialiștii.

Costurile centurii au fost aprobate în martie 2022, după începerea războiului și nu știm care poate fi cauza retragerii firmelor”, a spus primarul Emil Boc, în fața consilierilor locali. 

Primăria Cluj-Napoca transmite în direct discursul primarului, dar pe pagina de Facebook a lui Emil Boc angajații plătiți din fonduri publice au tăiat live -ul în momentul în care consilierii de la USR au început să îi pună întrebări. 

Oamenii lui Boc au tăiat transmisiunea live de pe Facebook, când cei de la USR l-au luat la rost pe primar despre ratarea licitației la Centură

Centura Metropolitană - Vor fi două tuneluri pe traseul centurii

În zona Făgetului este un tunel de 800 de metri pentru a se salva pădurea. Soluția tehnică nu o avem încă. Fie se va săpa, se va face tunelul și apoi vor fi plantații noi coșaci, fie se va săpat prin deal și așa nu va fi tăiat niciun copac. 

Va fi o componentă de deal și pe centura de la Baciul. Va fi mai ieftin să faci tunelul, decât să treci peste deal. Sunt niște componente de viteză care trebuie respectate. Dacă proiectezi o centură, trebuie să te gândești și la componenta de viteză. Viteza de proiectare trebuie să fie peste 60 de km/h, cu orice mijloc de transport vei merge. Trebuie și să salvăm pădurea, și să putem circula cu viteza cerută de lege.

Tunelul din Făget va fi de la Bucium înspre Baza Sportivă de la Terenuri. Trece prin pădure și salvăm copacii. 

Comentarii Facebook