Primul Centru Respiro din județul Cluj, destinat persoanelor adulte cu dizabilități, este funcțional


Primul centru de cazare de tip Respiro pentru persoanele adulte cu dizabilități, din Cluj, este funcțional începând de luni, 15 mai. Prin intermediul acestui centru, cei care au în îngrijire persoane cu handicap grav și care sunt zi de zi, ceas de ceas, alături de acestea, vor avea posibilitatea de a se odihni câteva zile sau de a își rezolva propriile probleme, știind că cei dragi sunt foarte bine îngrijiți în această perioadă.

Situat în comuna Florești, pe strada Porii, nr. 131B, centrul are o capacitate inițială de patru beneficiari, persoane adulte cu dizabilități, încadrate în gradul grav de dizabilitate, cu asistent personal, care domiciliază pe raza județului Cluj. Investiția a presupus achiziționarea unui spațiu și dotarea acestuia cu toate echipamentele necesare. Astfel, fiecare beneficiar este cazat într-un dormitor propriu, dotat cu mobilier adecvat, imobilul fiind special adaptat la nevoile persoanelor cu dizabilități. De asemenea, centrul dispune și de spații comune pentru realizarea activităților zilnice, cameră de socializare pe timp de zi și spațiu pentru activități recreative și de petrecere a timpului liber.

Totodată, fiecare beneficiar care va accesa aceste servicii va fi abordat în mod individualizat, în concordanță cu tipul de handicap – somatic, vizual, fizic, auditiv, mental. Scopul final al activităților în care va fi implicat este acela de depășire a situațiilor de dificultate, prevenire a instituționalizării, combatere a riscului de excluziune socială, printr-o alternativă care promovează menținerea în familie, incluziunea și integrarea socială și creșterea calității vieții acestora.

Centrul Respiro va oferi găzduire pe o perioadă determinată, de maxim 30 de zile și de maxim 90 de zile în etape diferite în decursul unui an calendaristic.

Valoarea totală a proiectului a fost de 671.000 lei, cu finanțare prin Programul de Interes Național în domeniul înființării de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate, cofinanțarea Consiliului Județean Cluj fiind de 119.000 lei.

Comentarii Facebook