Care sunt efectele războiului asupra copiilor. Psiholog: Cei mici trebuie să simtă că și ajutorul lor contează


În timpul unui război, copiii trebuie încurajați să se manifeste exact așa cum doresc și cum simt, astfel încât să aibă sentimentul că sunt parte din realitatea de lângă ei și că părerea lor în legătură cu evenimentele din jurul contează. Psihologul Georgeta Pânișoară a vorbit într-o emisiune Digi24 despre impactul războiului asupra celor mici și a explicat cum ar trebui să transformăm această experiență într-o oportunitate de învățare.

Copii trebuie să simtă că „și ei pot ajuta”

Dacă vă amintiţi, la începutul pandemiei, copiii desenau curcubeul, simţeau că fac ceva ca să-i încurajeze pe cei dragi din jurul lor. Şi în cazul războiului putem vorbi de o implicare a copiilor pe parte creativă, socială etc. Cu adolescenţii şi preadolescenţii putem să strângem pachete pentru refugiaţi, cu cei de vârstă mică putem să desenăm ceva, să transmitem prin acel desen un mesaj încurajator astfel încât să simtă că s-au implicat şi că au putut face ceva pentru semenii lor”, a explicat psihologul.

E bine să conştientizăm emoţiile

În condiţiile în care copiii au telefoane şi au acces permanent la informaţii care i-ar putea tulbura, este bine să încercăm pe cât de mult posibil să-i familiarizăm pe cei mici cu realitatea războiului şi să-i ajutăm să-şi conştientizeze emoţiile.

fetita cu inimioara.jpg

Ca părinte, probabil că intuieşti când e ceva în neregulă, îţi cunoşti copilul. Important este, până la urmă, să ai câteva ore zilnic de calitate cu el şi să deschizi tu subiectul războiului, dacă nu a făcut-o copilul deja. În situaţia actuală, este bine şi pentru noi şi pentru copil să ne reformulăm anumite credinţe, să găsim şi părţile pozitive, să vedem ce avem de învăţat chiar şi din starea de război sau din oricare altă situaţie cu potenţial stresant. Dincolo de a conştientiza emoţiile de frică şi a lucra cu ele la modul pozitiv, astfel încât să le mai diminuăm, războiul este, de ce nu, un context din care se poate învăţa”, a mai spus psihologul.

Potențialul educativ al evenimentelor nu trebuie pierdut 

Să nu pierdem potenţialul educativ din vedere! Gândiţi-vă că mulţi dintre copii, chiar dacă învăţau mecanic care sunt vecinii României, nu ştiau, de exemplu, că avem graniţă cu Ucraina. Cred că zilele astea am învăţat, în mod concret, despre cum se desfăşoară un război. Şi copiii ştiu acum mai multe decât au apucat să înveţe din cărţile de istorie”, a mai spus Pânișoară.


Comentarii Facebook