Duminica 13 Iunie

Cardinal Iuliu Hossu, vestitorul Marii Uniri, omagiat la Cluj-Napoca de Ziua Naţională a României


Cardinal Iuliu Hossu, vestitorul Marii Uniri, omagiat la Cluj-Napoca de Ziua Naţională a României cu o serie de evenimente speciale. 

Conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla va organiza, duminică, 1 decembrie 2019, de la ora 10.00, o depunere de coroane de flori şi un moment de rugăciune la statuia Arhiereului Iuliu Hossu (la monumentul inaugurat în urmă cu un an, cu ocazia Centenarului Unirii, în faţa Catedralei Episcopale greco-catolice de pe B-dul Eroilor, Cluj-Napoca).

În continuare, de la ora 10.30, Sfânta Liturghie arhierească va fi celebrată în Catedrala "Schimbarea la Faţă", din care şi Arhiereul Iuliu Hossu a păstorit Eparhia de Cluj-Gherla de la preluarea sfântului locaş şi mutarea sediului eparhial de la Gherla la Cluj, din 1930 şi până în 1948, anul în care, la 1 decembrie 1948, prin decretul 358 de tristă amintire Biserica Greco-Catolică era scoasă în afara legii, toţi episcopii greco-catolici arestaţi, împreună cu mulţi preoţi şi credincioşi, şi toate proprietăţile acestei Biserici confiscate. Şi acest aniversar este un motiv de comemorare şi meditaţie asupra lucrării lui Dumnezeu prin care, episcopii de atunci, privaţi de libertate şi presaţi fără succes să-şi lepede credinţa, strălucesc acum în lumina sfinţeniei, beatificaţi de Sfântul Părinte Francisc, la Blaj, în 2 iunie 2019.

La finalul celebrării solemne duminicale din Catedrala ”Schimbarea la Faţă” se va asculta din nou vocea Cardinalului Iuliu Hossu recitind Declaraţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia.

Apoi, de la ora 12.30, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca va avea loc Ceremonia oficială dedicată Zilei Naţionale a României.

În partea a doua a Zilei Naţionale a anului 2019, la Cluj este programată între alte evenimente şi proiecţia filmului "Cardinalul", la Cinematograful "Victoria", de la ora 19.30, în organizarea Primăriei Mun. Cluj-Napoca. Vor fi de faţă regizorul filmului, Nicolae Mărgineanu şi Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu. După recenta avanpremieră de succes în mai multe orașe din țară, proiecţia acestui inspirat film despre Episcopul Iuliu Hossu, de Ziua Naţională, din nou la Cluj, cu intrarea liberă (în limita locurilor disponibile), este un nou semn de omagiu şi evocare a memoriei luminoasei personalităţi care devine astfel, tot mai mult, "far luminos", călăuzitor şi model de urmat pentru toţi românii, nu doar pentru credincioşii greco-catolici.

Comentarii Facebook