Boc: Medicii din centrele de vaccinare vor câștiga 100 de lei pe oră. Dacă nu avem bani pentru sănătate, pentru ce să avem!


Primarul Emil Boc a spus că trebuie 407 angajați pentru cele 11 centre de vaccinare din Cluj-Napoca. Cel mai mult va câștiga medicul, 100 de lei pe oră. 

La un calcul se vede că un medic coordonator va încasa 100 de lei pe oră, 800 de lei pe zi, adică 16.000 de lei pe lună. Medicii care fac vaccinarea vor lucra 6 ore pe zi, adică 12.000 de lei pe lună. Boc a spus că nu puteau fi folosite cabinetele medicilor de familie.  

Cele 11 centre pe care Primăria le pregătește vor fi funcționale luni. Am lucrat la dotare, achiziționarea celor necesare. 

Costurile cele mai mari sunt legate de plata personalului. Pentru cele 11 centre de care răspunde Primăria, este nevoie de 11 medici coordonatori, câte unul la fiecare centru, după care sunt 44 de medici pentru vaccinare, pe două schimburi, sunt 220 de asistente pentru că este etapa înainte de vaccinare și post-vaccinare, mai sunt 132 de registratori medicali care îți iau datele și trimit dovada de vaccinare și a doua dovadă de vaccinare. În total sunt 407 persoane.

Acum putem folosi o parte din personalul medical de la școli, dar după ce încep școlile vom căuta un alt personal. 

Tot costul acesta, medicul coordonator este 100 de lei pe oră, la asistentele medicale 50 de lei pe oră, registratorul medical primește 25 de lei pe oră. 

Toate aceste sume calculate pe zi și pe șase luni, cât va dura minim această perioadă de vaccinare, ne ridică la 18,876 milioane de lei, adică suntem la 3,9 milioane de euro, numai partea de personal”, a declarat primarul Emil Boc.

Dotarea centrelor mai costă încă 1,1 milioane de euro (toată vaccinarea va costa 5 milioane de euro): frigidere, mese, dezinfectant, consumabile, calculatoare, scanere, listare printing (vor fi listate 1,5 milioane de pagini / 7 pagini de persoană), trebuie firmă de dezinfecție profesională.

Întrebat de ce nu s-au făcut la medicii de familie, Emil Boc a spus că nu este un circuit. ”Trebuie kituri de terapie intensivă, circuit de intrare și de ieșire. Noi avem 300.000 de oameni care vor fi vaccinați. La medicii de familie nu se poate face”.

Primarul a spus că sănătatea costă. ”Ne-au cerut și le facem pentru că sănătatea costă. Nu noi le-am inventat. Acestea sunt normele peste tot în lume. Nu poți lua scaunul omului din spital sau să iei 70 de paturi să faci centre de vaccinare. Dacă vrei să faci o treabă, fă-o nemțește, nu o fă românește! Dacă nici aici nu avem răbdare și banii necesari să salvăm vieți, pentru ce să avem bani”, a mai adăugat Emil Boc. 

Pentru plata personalului va plăti Ministerul Sănătății, pe partea de dotări vor fi rambursați banii.

Comentarii Facebook