Bisericile primesc bani din partea Consiliului Local! Ortodocsii pentru o biserica din Manastur si greco-catolicii pentru cea din Piata Cipariu


Cultele din Cluj-Napoca vor primi alocari de fonduri pe 2012 in cadrul sedintei deliberativului local din 13 februarie.

In cadrul unui proiect de HCL din sedinta din 13 februarie 2012 se va discuta alocarea sumei de 1.000.000 lei Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului pentru constructia Bisericii Ortodoxe "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din cartierul Manastur si a sumei de 1.000.000 lei Episcopiei Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Cluj-Gherla pentru constructia Complexului Bisericii Greco-Catolice din Piata Cipariu, cu sprijinul Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

"Cele doua catedrale au fost gandite sa devina repere de arhitectura contemporana ecleziastica si vor fi, odata finalizate puncte de interes atat pentru enoriasii clujeni, cat si pentru vizitatorii orasului nostru, asa cum se intampla cu toate cladirile monumentale si catedralele din marile orase europene.

In Piata Cipariu, in plina zona  centrala  a  municipiului nostru, in anul 1992, au inceput lucrarile la complexul multifunctional al Episcopiei Greco-Catolice. Proiectul  are prevazuta inaltarea unei  catedrale greco-catolice cu 1.500 de locuri. Capela, inaugurata in anul 2009, precum si aula universitara "Cardinal Iuliu Hossu'', inaugurata  in anul 2011, sunt prevazute cu cate 140 de locuri. Noua constructie va reflecta linia in stil bizantin a Bisericii Greco-Catolice, iar cupola este apropiata de imaginea cupolei Bisericii San Pietro de la Roma, similitudine ce doreste sa reprezinte  comuniunea Bisericii greco-catolice clujene cu Biserica Mama a Romei.

De asemenea, impunatoarea constructie a Bisericii Ortodoxe "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", din cartierul Manastur a inceput acum peste 20 de ani, dupa un proiect al arhitectului Radu Spanu. Constructia are dimensiuni impresionante, fiind considerata de specialisti mai mare decat Catedrala Mitropolitana din Piata Avram Iancu. Constructia inainteaza lent din cauza fondurilor insuficiente. intrucat biserica va constitui in final o mandrie a romanilor ortodocsi si a tuturor  clujenilor, trebuie facute si in acest an eforturi din partea comunitatii, pe langa cele ale enoriasilor manastureni", se arata in proiectul de hotarare de CL.

De asemenea, si alte confesiuni religioase vor primi 1.600.000 lei pentru sprijinirea construirii si renovarii unor biserici si manastiri ale urmatoarelor confesiuni tinand cont de structura populatei municipiului: ortodox - 1.100.000 lei; greco-catolic - 100.000 lei; reformat - 185.000 lei; romano-catolic - 96.000 lei; unitarian - 33.000 lei; lutheran - 4.000 lei; cultul mozaic - 3.000 lei; alte culte - 79.000 lei.

Comentarii Facebook