Arhiepiscopul George Gutiu a murit - FOTO


Arhiepiscopul George Gutiu s-a stins din viata, duminica, 8 mai, in jurul orei 23.30, la varsta de 87 de ani. Inmormantarea va avea loc joi, 12 mai, iar slujba va fi oficiata de un sobor de preoti la Catedrala "Schimbarea la Fata".

 

"In aceste zile de doliu, clerul, persoanele consacrate si credinciosii Bisericii noastre sunt chemati sa inalte rugaciuni pentru odihna suftelului Parintelui nostru Arhiereu George pentru ca el sa fie primit in comuniunea slujitorilor la Altarul Ceresc alaturi de martirii si marturisitorii Bisericii greco-catolice. Pilda sa de credinta si de fidelitate fata de Biserica Catolica si urmasul Sfantului Petru, Sfantul Parinte Papa, ne sunt fiecaruia dintre noi temelie de tarie spirituala si indemn pentru slujirea Bisericii cu mai mult zel apostolic", a spus Florentin Crihalmeanu, Episcopul Eparhial de Cluj-Gherla. 


George Gutiu a arestat in 30 ianuarie 1951 la Reghin si anchetat la Ministerul de Interne din Bucuresti, fiind apoi condamnat de catre Tribunalul Militar, sectia a II-a Bucuresti, prin sentinta nr. 104 din 20 februarie 1952, la munca silnica pe viata. Preotul a trecut prin cele mai dure inchisori din Romania: Jilava, Aiud, Pitesti, Dej si Gherla.

In 4 august 1964, George Gutiu a fost eliberat prin Decretul de gratiere a tuturor detinutilor politici, emis de regimul comunist pentru a sarbatori aniversarea a 20 de ani de la eliberarea de sub fascism.

Dupa eliberare a locuit in orasul Tarnaveni si a fost pe rand muncitor si in cele din urma a fost promovat economist si economist principal, iar in 1986 s-a pensionat la varsta de 62 de ani..

In 3 martie 1990, preotul George Gutiu a fost numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea in rangul de Episcop titular al Eparhiei de Cluj-Gherla, iar in 17 iunie 1990 a fost consacrat ca episcop, dupa moartea Mitropolitului Alexandru Todea

In anul 2000, Episcopul George Gutiu a fost decorat cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Mare Cruce de catre Emil Constantinescu, presedintele Romaniei.

Comentarii Facebook