„Am sesizat că liftul nu pornește, am văzut că cineva ține ușa”. Agresiunea sexuală și hărțuirea, tot mai des întâlnite în România


În foarte multe orașe din țară nu se poate vorbi despre siguranță, mai ales noaptea, pe străzi sau în parcuri. Femeile cad, de obicei, victimele agresiunilor din spațiul public. Recent, în București, o femeie a fost agresată chiar în liftul blocului în care locuiește. Cu greu a scăpat și a încercat să uite ce i s-a întâmplat. Femeia a vorbit, într-un final, despre momentele de groază prin care a trecut. 

Am apăsat butonul corespunzător etajului la care locuiesc. Am sesizat că liftul nu pornește și am văzut că cineva ține ușa deschisă. Atunci mi-am dat seama că individul care se afla inițial în fața blocului m-a urmărit. El a deschis ușile și a început să mă agreseze. Știam că sunt în pericol și am țipat de două ori  și a fugit”, a povestit tânăra, îngrozită de cele întâmplate.

Anul trecut, în Capitală au fost 146 de sesizări pentru agresiuni sexuale, iar anul acesta 125.

De cele mai multe ori, victimele evită să facă plângere

Mihaela Chiper, reprezentant al unei asociații pentru protecția drepturilor victimelor agresate: „(Victima) poate să își găsească numele și datele personale, inclusiv adresa, alături de cea a agresorului, în rechizitorul care se trimite în instanță. Toate lucrurile astea nu te ajută să te simți în siguranță, protejată”.

Agresorii au ceva în comun, spun specialiștii. Keren Rosner, psiholog: Este vorba despre o copilărie zbuciumată.

Cum pot fi identigficați agresorii

 În România există tehnologie ADN, cu ajutorul căreia agresorii sunt identificați rapid, însă este prea puțin folosită din cauza costurilor. Ligia Barbarii, șef al laboratorului genetică de la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici: „Rata lor de solicitare este foarte redusă, undeva până în 3%”, notează Digi24.

Polițiștii recomandă evitarea zonelor nesigure mai ales după lăsarea întunericului.  

Citește și: Hărțuirea stradală, tot mai gravă. Ce mesaj transmite Poliția, lăsând perverșii care hărțuiesc studentele din Cluj în libertate?!


Citește și: „Nu te mai simți în siguranță, mereu apare câte un dezaxat să te sperie”. Studentele din Cluj nu se simt în siguranță, mișună prădători sexuali prin oraș


Comentarii Facebook