Aduceti bani si nu coroane la inmormantare! Cum explica decizia preotul Ioan Roman, din cartierul Someseni VIDEO


Preotul Ioan Roman sustine ca decizia ca la inmormantarile din Someseni sa nu se mai aduca coroane, ci sa fie donati banii familiei se bazeaza pe unele traditii populare.

"Ideea nu este a mea. Ideea vine din popor pentru ca, in special la tara, oamenii in astfel de situatii se ajuta unii pe ceilalti. De aceea m-am gandit ca, mai ales in privinta acestor coroane, se face foarte multa risipa. Sunt inmormantari la care se aduc peste 100 de coroane si de aceea ne-am gandit si am hotarat in Consiliul Parohial si in apoi in Adunarea Parohiala ca sa ii indemnam pe oameni sa aduca in loc de coroane intr-un plic cateva cuvinte de condoleante si contravaloarea coroanei. Ne-am gandit ca in felul acesta putem sa ajutam familiile.

Sunt familii care sunt mai instarite si care nu ar avea nevoie de acesti bani, dar cu acesti bani ei pot sa faca milostenie, pe cand ceilalti pot sa acopere unele dintre cheltuielile de la inmormantare, care uneori se ridica la peste 10.000 de lei, adica 100 de milioane de lei vechi", a declarat preotul Ioan Roman.

Duhovnicul din Someseni sustine ca de cele mai multe coroanele aduse de credinciosi sunt furate si florile revandute.

"Coroanele se pun pe mormant si, dupa cum se stie, familia nici nu are timp sa citeasca ce scrie pe panglicile atasate pe coroane. Pe cand, ajungand acasa si deschizand acele plicuri, familia poate sa citeasca acolo cateva dintre gandurile celor care au venit la inmormantare. Bineinteles, ca aceste coroane se pun pe mormant si, de cele mai multe ori, noaptea mormantul este vandalizat, coroanele sunt furate, florile sunt rupte si revandute. La urma, cu siguranta ca aceste coroane se ard si sunt bani aruncati.

Cei care participa la inmormantare aducand o coroana din respect fata de cel adormit nu ajuta cu nimic familia, nici pe cel adormit. Mai bine, daca nu vrea sa aduca niciun plic cu condoleante, cei 30 de lei sau cei 50 de lei sa ii faca milostenie cuiva. Sa cumpere o haina pentru un sarac, un medicament pentru un bolnav", a mai explicat parintele Roman.

Credinciosii din Someseni s-au aliniat noilor reguli impuse de biserica si la inmormantari familia aduce maxim 15 coroane, iar cei care asista doneaza bani familiei celui disparut. "Enoriasii au primit cu bucurie schimbarea si la noi in cartier se practica. Au fost inmormantari la care doar familia aduce cateva coroane, care se pun pe langa sicriu. Noua coroane pana la 13-15 coroane, in rest toata lumea a acceptat aceasta practica. Sigur ca nu voi fi privit de ochi buni de cei care comercializeaza coroane, dar pana la urma vor intelege si ei ca de fapt fiecare putem fi intr-o astfel de situatie, pentru ca daca nuntile le pregatim din timp, inmormantarile vin pe neasteptate si atunci sigur ca si cheltuielile sunt foarte mari si unii raman chiar saraci dupa inmormantare", a mai spus Ioan Roman.

Decizia a fost luata in sedinta Adunarii Parohiale din Someseni in 1 noiembrie.Citeste AICI decizia.

 

Comentarii Facebook