Actorul Endre Senkálszky, de la Teatrul Maghiar Cluj, s-a stins din viață - FOTO


Artistul emerit Endre Senkálszky (2014–2014), membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, s-a stins din viaţă duminică, 5 decembrie, la vârsta de 100 de ani.

Endre Senkálszky a pășit pentru prima oară pe scenă acum 82 de ani. În anul 1992 a devenit Membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat Cluj. A lucrat cu regizori importanți precum Jenő Janovics, György Harag, Gábor Tompa și Vlad Mugur, printre mulți alții. A jucat în peste 65 de spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

A devenit membru al companiei Teatrului Maghiar de Stat începând cu 1 septembrie 1939, teatru a cărui direcție a și asigurat-o în una din cele mai grele perioade din viața instituției. A predat la Institutul Maghiar de Artă din Cluj, devenit ulterior Institutul de Teatru. S-a pensionat în 1977, însă a continuat să joace fără întrerupere în spectacolele teatrului și să semneze regia multor spectacole până în anul 2010. La vârsta de 96 de ani a fost unul dintre cei mai în vârstă actori activi ai scenelor europene.

În 2003, cu ocazia ceremoniei de înmânare a Premiului pentru întreaga activitate acordat de Játékszíni Társaság (Societatea pentru Teatru) din Ungaria, actorul a mărturisit: ”Eu cred în acea responsabilitate sobră cu care îi sunt dator vieții și comunității. Văd teatrul nu ca pe un lucru plăcut, ci ca pe o căutare aspră, lucidă și dureroasă, o căutare a ordinii, a cinstei, a clarității, a adevărului. Nu știm cum va arăta teatrul viitorului, suntem însă responsabili pentru prezentul lui. Nouă ne revine acea îndatorire nobilă să protestăm, prin fapte artistice de rang, împotriva tuturor formelor de compromis. Doar acela poate ieși perdant care abandonează lupta, fiindcă am primit de la predecesorii noștri iluștri încurajare, exemplul convingerilor morale și exemplul credinței. Ei sunt cei care ne-au predat, ca ștafetă, torța gândului, a sufletului și a cuvântului, ca noi, la rândul nostru, să le predăm în mod demn și cu responsabilitate celor care vin în urma noastră”.

Ceremonia funerară va începe joi, 9 ianuarie de la ora 10.30 în Foaierul Teatrului Maghiar de Stat Cluj. La ora 12.00 cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Înmormântarea va avea loc la ora 13.00.

Comentarii Facebook