Activiștii civici clujeni cer crearea Inelului Verde Metropolitan și ca măsură de prevenire a incendiilor: „M-am înecat în fum la alergare”


Calitatea aerului din Cluj-Napoca a fost afectată dramatic din cauza a două incendii de vegetație care au avut loc marți în zona metropolitană. Activiștii civici clujeni spun că o soluție la această problemă ar fi și crearea Inelul Verde Metropolitan cu zone de grătar atent reglementate.

Deși Emil Boc a promis că vom fi primii din țară care vor avea un asemenea proiect, activiștii civici clujeni se plâng că proiectul ar fi păstrat la sertar. 

„M-am înecat în fum la alergare la ore bune de la incendiul care a avut loc seara trecută în pădurea Făget, declanșat, cel mai probabil de un grătar neglijent în pădure. 

Vetre ilegale se găsesc peste tot în pădure, e doar chestiune de timp până să izbucnească incendii, așa cum s-a întâmplat în Făget, așa cum se va întâmpla în Hoia, Pădurea Cetatea Fetei și în alte zone naturale ale Clujului. 

Soluția pe care o vedem e crearea unui Inelul Verde Metropolitan, cu noi arii naturale protejate la marginea Clujului, care să fie atent gestionat de diverși stakeholderi într-un consiliu al Inelului și al viitoarelor arii protejate, în special primăriile la nivel metropolitan, în parteneriat cu direcția silvica, consiliul județean, universități și ONG-uri. 

Dar trebuie creat un management unitar, cu custozi și persoane calificate care patrulează astfel de păduri, nu pădurari care vin doar la tăieri în pădure. Zonele de grătar să fie atent reglementate, amenzi drastice dacă se fac focuri în pădure. 

Din păcate, după deschiderea inițială în stil clujean, când primarul Boc a zis că OSĂ fim primii din țară cu un Inel Verde Metropolitan, nu ni s-a mai dat niciun semn pe subiect. 

Evitarea pașilor necesari pentru crearea Inelului Verde conduce la o gestiune deficitară, care poate declanșa inclusiv astfel de tragedii, care poluează masiv orașul”, a transmis activistul civic Adrian Dohotaru. 

Comentarii Facebook