Miercuri 24 Aprilie

A murit regizorul Aureliu Manea! Teatrul din Turda este în doliu

 

Regizorul Aureliu Manea, de la Teatrul municipal din Turda, s-a stins din viață. 

 

Colegii acestuia au postat un mesaj emoționant pe pagina de Facebook a Teatrului, în care vorbesc despre succesele regizorului Aureliu Manea.

 

Discipol al regizorului şi profesorului Radu Penciulescu, el a surprins prin îndrăzneala cu care aborda textele dramatice, fiind considerat un lider al generaţiei sale. S-a format şi s-a definit ca artist în anii ’60, ani umbriţi de impedimentele şi restricţiile ideologiei comuniste, care au grevat cultura şi arta epocii. Fără a duce o luptă făţişă cu cenzura acelor ani, el şi-a impus o ”dizidenţă artistică” nedeclarată, dar permanent etalată în exprimările sale de creator.

 

La Aureliu Manea, forţa de comunicare prin vizualizare avea un tip de unicitate şi de îndrăzneală apropiat mai mult de rebeliune, întâlnim un tip de alternanţă a încrâncenării cu gluma, cu plăcerea jocului, cu fantezia”, scriu colegii lui Aureliu Manea.

 

A luptat din răsputeri cu suferinţa, a luptat şi a plecat acolo unde cerul e plin de stele şi iubire. A lăsat în urma lui un gol imens. Singurul loc, de unde nu îl poate lua nimeni este inima noastră. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanţe familiei îndoliate!”, mai spun cei de la Teatrul din Turda.

 

Aureliu Manea s-a născut pe 4 februarie 1945, la Bucureşti. A absolvit IATC Bucureşti în 1968 şi a debutat în acelaşi an la Teatrul Naţional din Sibiu, cu piesa ”Rosmersholm”, de Ibsen.

 

Regizorul a colaborat cu multe teatre din ţară, printre care Teatrul Naţional din Timişoara, Teatrul Municipal din Ploieşti, Teatrul Naţional din Cluj, Teatrul de Stat din Turda, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

Comentarii Facebook