"Tepe" pe internet cu masini vandute fictiv! In retea sunt implicati si cativa clujeni


Procurorii DIICOT si ofiteri de la Crima Organizata au retinut mai multi clujeni implicati intr-o retea care posta anunturi fictive de vanzare a unor autoturisme, iar apoi copia codurile de transfer a sumelor.

Metoda folosita era foarte bine pusa la punct: gruparea a creat un site de phishing, care continea cuvintele Western Union, dar nu apartinea acestei companii, si cu ajutorul caruia copiau codul de control al transferului, iar apoi cu aceste date si cu un act de identitate falsificat retrageau banii din cont.

Totul pornea de la un anunt fictiv de vanzare a unui autoturism pe site -uri specializate din Romania. "Incepand cu anul 2010 si pana in prezent au postat anunturi privind vanzarea fictiva a unor autoturisme pe mai multe site-uri de profil. Pentru inducerea in eroare a potentialilor cumparatori, suspectii au afisat preturi atractive si au determinat mai multe persoane sa efectueze transferuri de bani prin sistemul Western Union. Cumparatorii trebuiau sa faca dovada posesiei unei sume de bani suficiente pentru achizitia autoturismelor, fapt pentru care le era indicat sa depuna suma de bani pe numele lor si sa trimita o copie scanata dupa formularul de depunere, care continea codul de control al transferului", sustin anchetatorii.

Cei care refuzau sa trimita copia formularului cadeau in "plasa" retelei. "Daca partile vatamate nu trimiteau copia formularului, li se trimitea un link care, dupa accesare, le directiona pe un site de phishing, care continea cuvintele western union, dar nu apartinea acestei companii, fiind un site fals, clonat special pentru copierea codului de control al transferului. Odata intrati in posesia acestui cod de control, membrii gruparii au falsificat cartile de identitate ale victimelor, prezentandu-se cu acestea la ghiseele operatorilor pentru retragerea sumelor de bani, prezentand documente de identitate foarte bine falsificate", mai povestesc procurorii.
       
In total, au fost realizate 14 perchezitii domiciliare, marti dimineata, in judetele Cluj, Alba, Mures, Valcea si municipiul Bucuresti, fiind retinute 11 persoane.

Anchetatorii au identificat 42 de victime ale retelei, iar prejudiciul depaseste 50.000 de euro, fiind identificati 11 membrii ai gruparii.

Comentarii Facebook