Zeci de centre de vaccinare se închid în România. Valeriu Gheorghiță: „Oamenii vor reveni la vaccin în valul al patrulea”


Interesul românilor pentru vaccinare a scăzut în ultima perioadă, dar ar urma să crească odată cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19 ca urmare a răspândirii variantei Delta.

Zeci de centre de vaccinare din România se vor închide

Până atunci, însă, autoritățile vor închide o parte din centrele de vaccinare din mediul urban, pentru a se concentra pe imunizarea în mediul rural, dar și pentru a optimiza costurile, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul miliar Valeriu Gheorghiță, conform adevărul.ro.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă persoanelor vaccinate să nu renunțe la masca de protecție și la distanțare, dat fiind contagiozitatea ridicată a variantei Delta.

Circa 80% dintre centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puțin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte, motiv pentru care, la acest moment, 117 centre de vaccinare fixe și-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre de pentru care a fost redus programul de lucru și, de asemenea, a fost redus numărul de fluxuri în numărul de centre de vaccinare care au rămas active.

În perioada următoare vor fi continuare aceste măsuri de eficientizare, pentru a menține un echilibru corect între costurile de menținere în activitate a acestor centre (servicii, chirii). În perioada următoare vom avea mult mai multe centre care vor avea activitatea sistată temporar, în așa fel încât să existe o uniformizare a acoperirii geografice la nivelul fiecărui județ. Repet: această măsură este luată pe de-o parte pentru a echilibra costurile, iar pe de altă parte pentru a putea permite accelerarea campaniei de vaccinare în mediul rural, cu sprijinul echipelor mobile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Numărul de cazuri de infectare cu varianta Delta va crește”

Valeriu Gheorghiță mai atrage atenția că cel mai probabil varianta Delta va genera un nou val de îmbolnăviri în România, astfel că acesta se așteaptă ca interesul românilor pentru vaccinare să crească atunci.

Se poate reveni foarte rapid la structura inițială a centrelor de vaccinare fixe în momentul în care cererea pentru vaccinare va crește, și noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creștere în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, ca urmare a potențialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populației, la nivel global și - foarte probabil, așa cum o arată datele - în țara noastră. Vom avea o creștere a numărului de infectări cauzate de tulpina Delta.”

Acesta a mai adăugat că acoperirea vaccinată cu cel puțin o doză a ajuns la 45,9% în București. Capitala este urmată, în topul vaccinării, de județul Cluj cu 42,6%, județul Sibiu (36,18%), județul Brașov (33,8%) și județul Timiș (33%).


Comentarii Facebook