Joi 8 Decembrie

Vârsta de debut în consumul de droguri a scăzut dramatic, la 10-12 ani: „România nu e în stare să trateze minorii dependenți de droguri”


Managerul Spitalului „Sf. Stelian”, Teodora Ciolompea, a declarat marți, 21 iunie, că vârsta de debut în consumul de droguri „a scăzut dramatic”, la 10-12 ani. 

Am avut înştiinţări, informări, tineri care au început să utilizeze droguri de la 10-12 ani. (...) Există o lipsă în partea aceasta de acces la tratament pentru vârsta 14-18 ani. În spital noi putem interna numai adulţi. Deci aici ar fi o primă cerinţă, şi, de asemenea, cred ca ar fi foarte important să se reia discuţiile pe legea sănătăţii mintale, care ar trebui modernizată, să ajungem la cerinţele cerute de strategia europeană de sănătate mintală, care tocmai este în lucru acum”, a transmis Teodora Ciolompea, în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului. 

România are o problemă gravă când vine vorba de tratarea minorilor dependenți de droguri 

În cadrul discuțiilor în vederea analizării politicilor din domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, precum și al asistenței integrate a consumatorilor, Eugen Hriscu, terapeut la Clinica ALIAT, a arătat că țara noastră are o mare problemă în ceea ce privește tratarea minorilor dependenți de droguri. 

Pe lângă faptul că avem un număr din ce în ce mai mare de pacienţi pe acelaşi număr de locuri, care nu a mai crescut de cel puţin 10 ani, nu avem niciun centru de tratament rezidenţial pentru dependenţii minori - deci în momentul de faţă, dacă avem un copil cu dependenţă de substanţe, nu avem cum să-l internăm decât, eventual, într-un spital de psihiatrie”, a explicat Hriscu. 

Dar nu avem un centru de tratament specializat pentru persoanele minore, tot ce poţi să-i spui unui părinte care are un copil care este dependent este să aştepte ca acel copil să facă 18 ani sau să-l interneze la psihiatrie, unde va sta 7 zile, după care va fi externat fără vreo îmbunătăţire semnificativă”, a mai transmis acesta, potrivit digi24.ro

„Consumatorii de droguri trebuie ajutați să scape de dependență”

România are o problemă instituțională în primul rând, care se numește Agenția Națională Antidrog, care este un organism aflat în oblădirea Ministerului de Interne și care trebuie să realizeze două lucruri complet diferite, pe de o parte trebuie să aresteze și să nchidă consumatorul, pentru că în România legislația incriminează posesia în vederea consumului, în al doilea rând ar trebui să facă prevenire și tratament. 

Aceste două lucruri sunt diametral opuse şi din această cauză numărul de condamnări creşte, de la an la an, numărul de capturi la fel, în schimb realizează foarte prost partea de tratament şi prevenire”, a mai adăugat Eugen Hriscu. 


Comentarii Facebook