Medicamentele s-au scumpit cu 50%, iar unele pastile ar putea dispărea de pe piață


Medicamentele uzuale s-au scumpit cu 50%, iar unele sunt la riscul chiar de a dispărea de pe piață. Banalul sirop de tuse pentru copii sau medicamentele pentru digestie și picăturile de nas ne costă mai mult, de vină ar fi taxele, spun producătorii de medicamente.

Vorbim de medicamentele fără prescripție medicală. Producătorii au întâmpinat creșteri la toate materialele folosite în producția medicamentelor. Materiile prime au crescut între 20-60%, a crescut transportul cu 300% din Asia către România a materiilor prime. Producătorii au întâmpinat probleme majore pentru că prețul medicamentelor este fix, fiind reglementat de ministerul Sănătății și în plus față de prețul care este cel mai mic din Europa producătorii plătesc o altă taxă de 28% pentru pastilele compensate”, a explicat Simona Cocoș, președinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice în România, la Antena 3.

Aproape toate medicamentele au prețul crescut, însă acesta nu este principalul pericol.

Pericolul cel mai mare este să dispară anumite medicamente ieftine de pe piață. Nu vor mai fi aduse în România din motive comerciale. Cele mai afectate de creșterea de preț sunt medicamentele cu preț mic între 5-50 lei. Cei mai afectați vor fi pacienții cronici care sunt nevoiți să ia medicamente zilnic”, a mai adăugat Simona Cocoș. 

Comentarii Facebook