Marti 19 Octombrie

Valeriu Gheorghiță, despre cât de periculoasă este varianta Delta: O persoană infectată poate genera 6, 7 cazuri secundare


Încă doi români infectați cu varianta Delta a SARS-CoV-2 și-au pierdut viața. Vorbim despre doi bărbați din Bacău, de 35, respectiv 62 de ani, care fuseseră în Finlanda. Cei doi pacienți nu erau vaccinați împotriva COVID-19. La nivelul județului Bacău vorbim despre un focar cu 6 cazuri, în cadrul unei familii. 

În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de infectări cu tulpina Delta, în 9 județe din țară. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Ilfov, Argeș și București. Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit la Digi24 despre varianta Delta și a explicat de ce este mai periculoasă și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva acesteia.

În România vorbim acum de aproximativ 28%, rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă, anume populația peste 12 ani. 

După cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30 până la 50%. Deci cineva infectat după prima doză de vaccin are cu 50% mai puțin risc să transmită boala.

Fără a crește numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.

Vaccinându-ne, suntem în siguranță și în fața acestei variante Delta. Aș vrea să explic puțin, pentru că atunci când ne uităm la eficiență, înseamnă cât de bine ne protejează un vaccin în condițiile vieții de zi cu zi.

Sunt mai mult parametri la care ne uităm atunci când evaluăm eficiența unui vaccin. La rata de scădere a infecției asimptomatice, rata de transmitere, cât de mult influențează vaccinarea transmiterea infecției de la o persoană la asta, boala simptomatică, internarea și decesele. Vorbim de 5 parametri la care ne uităm când vorbim de eficiență.

Și ce este cel mai important, indiferent de varianta virală, în speță acum e Delta, care pare cea mai adaptată dintre toate, în sensul în care o contagiozitate crescută, este de două ori mai contagioasă comparativ cu tulpina inițială”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, conform Digi24.

Tulpina Delta are o rată de atac foarte crescută

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a mai explicat că o persoană infectată cu varianta Delta poate genera alte 6 sau 7 cazuri secundare, având o rată de atac foarte crescută în rândul populației, mai ales când vine vorba de persoanele neimunizate.

O altă caracteristică este de a scăpa parțial de sub efectul protector al anticorpilor neutralizați, care sunt dobândiți prin trecerea prin boală. O persoană care a făcut boala are anticorpi o perioadă de 3, 6, 8 luni și scade riscul de reinfecție.

Această variantă Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin trecere prin boala naturală cu 20 până la 50%. Ca atare, un om care a trecut printr-o infecție cu o altă variantă, are un risc de până la 50% să se reinfecteze cu această variantă Delta. Asta, în lipsa vaccinului.

Toate cele 4 vaccinuri aprobate în Europa își mențin eficiența în fața variantei Delta

În cazul unei persoane vaccinate, dar infectate cu varianta Delta, riscul să ajungi în spital este de 20 de ori mai mic, comparativ cu situația în care n-ai fi fost vaccinat. Asta, pentru că eficiența vaccinului este de peste 96% la persoanele care au schemă completă de vaccinare. Deci care au făcut cele două doze și care au cel puțin 10, 14 zile de la cea de-a doua doză. Aici vorbim de vaccinul ARN mesager.

Toate cele 4 vaccinuri aprobate în Europa își mențin eficiența față de varianta Delta, atunci când ne uităm la prevenirea spitalizărilor și la prevenirea deceselor.

Dar, în acest moment, în România este dominantă varianta Alpha, cea britanică. Din păcate, caracteristicile virusologice ale variantei Delta, faptul că se transmite foarte ușor, faptul că aceste mutații i-au dat posibilitatea virusului să se lipească mult mai ușor de receptori și ca atare să se și înmulțească mai mult, toate astea arată că boala este mult mai contagioasă”, adaugă Valeriu Gheorghiță.


Comentarii Facebook