Vaccinare la liber cu AstraZeneca, fără programare


Cine dorește să se vaccineze cu AstraZeneca o poate face chiar dacă are sau nu programare.

Comitetul Național de Vaccinare a trimis o circulară prin care permite centrelor să vaccineze la cerere toate persoanele care se prezintă.

În 8 aprilie, coordonatorul campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a transmis, în 7 aprilie că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunțat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect. Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți.

Conform organismului european de avizare a vaccinurilor, EMA, profesioniștii din domeniul medical trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizate 2.326.484 de persoane, dintre care 1.435.730 au primit ambele doze de vaccin.

Comentarii Facebook