ULEI DE MASLINE: Tipuri de ulei de măsline

 

ULEI DE MASLINE: Tipuri de ulei de măsline - Uleiul extra-virgin este cel mai calitativ și cel mai scump, fiind ulei de primă presă, obținut prin presare la rece.

 

Are o aciditate scăzută (1%) și este recomandată utilizarea lui la salate și sosuri – deoarece are o aromă specifică puternică și un punct de ardere scăzut.

 

Uleiul virgin este obținut prin procedee mecanice, fără a fi rafinat. Este tot ulei de primă presă, dar are un nivel de aciditate mai crescut (2%). Asemenea uleiului extra-virgin este recomandată utilizarea lui în salate, însă poate fi utilizat și la gătit, însă nu la temperaturi ridicate.

 

Uleiul rafinat este uleiul al cărui gust a fost ameliorat pentru a înlătura savoarea și aciditatea măslinelor. Este un ulei inferior din punct de vedere calitativ primelor două, iar culoarea lui este galbenă, în loc să fie galben-verzuie, fiind și mai ieftin. Aroma diminuată îl face potrivit și pentru gătirea termică, însă cu 

evitarea temperaturilor prea ridicate.

 

ULEI DE MASLINE: Tipuri de ulei de măsline - Uleiul compus din ulei de măsline rafinat și din ulei virgin de măsline.

 

Uleiul brut din turte de măsline

 

Uleiul rafinat din reziduuri ale măslinelor se obține prin rafinarea uleiului brut din turte de măsline.

 

Uleiul din turte de măsline este obținut prin amestecul de ulei rafinat de turte de măsline și ulei de măsline virgin. (12)

Comentarii Facebook