Suntem în stare de alertă epidemică. Se închid școlile sau clasele? Explicațiile ministrului Educației


Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat în ce condiții s-ar putea închide o școală sau o clasă, având în vedere răspândirea masivă a cazurilor de gripă. În acest moment nu există motive pentru suspendarea cursurilor sau a procesului educațional, declară ministrul Educaţiei, Ligia Deca, potrivit Mediafax.

După cum arată statisticile oficiale, în ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate valori care depășesc cu 20% media ultimelor 5 sezoane pre-pandemice. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a subliniat de asemenea, că nu va fi declarată epidemie de gripă, argumentând că o astfel de decizie ar putea duce la o serie de restricții. În plus, el a adăugat că a fost declarată o stare de alertă epidemică. Aceasta nu impune restricţii, însă ne sunt recomandate o serie de măsuri menite să prevină răspândirea virusului. Nu vor fi închise şcolile, deşi ne aflăm în a treia săptămână consecutivă în care numărul cazurilor de gripă a crescut. 

Ligia Deca a fost întrebată, joi, în ce condiții se poate închide o școală sau o clasă, având în vedere răspândirea cazurilor de gripă.

Nu există motive pentru suspendarea cursurilor sau a procesului educațional

În acest moment nu avem motive pentru suspendarea cursurilor sau a procesului educațional, așa cum este el prevăzut în structura anului școlar. Pentru cazuri excepționale vom vedea la momentul respectiv, însă în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile. Așa cum spuneam, cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”, a spus ministrul Educației.

Întrebată, mai departe, ce ar trebui să facă școlile, Deca a răspuns că recomandările sunt legate de triajul epidemiologic făcut în colaborare cu familiile: „o dată este un triaj acasă, al doilea este la începutul orelor de curs, făcut de învățător, profesor sau educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. Triajul este unul observațional”. În opinia ministrului, conduita școlilor trebuie să fie una de prevenție, așa cum este de fiecare dată când se răspândește rapid un virus.

Comentarii Facebook