Se înmulţesc cazurile de varicelă la copii. Ce medicament e interzis să-l administrați celor mici


După doi ani de pandemie în care ne-am protejat cu masca a început să reapară virusul care produce varicela, iar boala poate da forme severe. Varicela este o boală de sezon extrem de contagioasă şi poate deveni periculoasă dacă nu se aplică tratamentul corect. Varicela este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni infecto-contagioase şi este provocată de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice.

Rodica Tănăsescu, medic de familie, a intervenit în direct la Antena 3, unde a explicat ce trebuie să facă părintţi în momentul în care apar primele simptome la copiii lor, dar şi ce medicament nu ar trebui să le dea copiilor.

În tratamentul pentru varicelă mu se administrează antibiotice

În primul rând nu ar trebui antibiotice, pentru că e vorba de un virus. Vaccinarea este opţională, dar copiii care sunt vaccinaţi sau care au trecut prin boală, sunt protejaţi. Dacă totuşi copilul este în colectivitate şi este şi nevaccinat şi nici nu a trecut prin boală, atunci riscul contaminării este foarte mare. Contageozitatea de obicei este cu două zile înainte de apariţia erupţiei şi încă cinci zile după ce a apărut erupţia. Tratamentul este simplu şi majoritatea formelor la copii este destul de uşoară, în sensul că apare ceva febră, stare generală mai proastă, cefalee şi sigur că este erupţia extrem de neplăcută, pentru că dă mâncărimi de piele foarte mari”, spune medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Trebuie să avem grijă să nu se scarpine pentru că rămân urme. Este acelaşi virus care dă şi boala zoster la adult, dar acum este vorba de varicela propriu-zisă, aşa că ceea trebuie sunt antitermicele, medicamentele de febră obişnuite, dar nu aspirină, lichide multe, aerisire frecventă, fructe şi legume şi aşteptăm să treacă perioada cea mai neplăcută. Dacă apar vezicule la nivelul ochilor, atunci trebuie imediat mers la medic. Dacă febra este foarte mare şi starea generală a copilului este proastă, atunci trebuie mers la medic”, a mai declarat aceasta.

„Vaccinarea cu cele două doze este benefică”

Dacă apar altfel de simptome cu ganglioni sau aşa mai departe, trebuie mers la medic. Dacă varicela apare în familie şi există o gravidă, ea trebuie izolată, pentru că ar putea apărea nişte probleme ale fătului atunci când mama se infectează în timpul sarcinii. Ca recomandare generală, vaccinarea cu cele două doze este benefică şi elimină această problemă a infectării cu varicelă”, a explicat medicul de familie.

În această perioadă de pandemie nu ne-a scăzut imunitatea. Am avut mai puţine infecţii de căi respiratorii, mai puţine gripe, mai puţine guturaiuri, mai puţine boli care se transmit pe calea aerului, pentru că majoritatea au purtat mască. În momentul în care s-a dat masca jos, evident că toate virusurile care erau dornice de a se înmulţi şi de a răspândi, asta fac. Lăsând la o parte îmbolnăvirile cu SARS-COv-2,  apar şi toate celelalte boli de care ne-a protejat masca, tot ce e cu  transmitere aeriană, din păcate se transmite mai uşor. Acolo unde focar de infecţii, eu zic să purtăm masca, pentru că nu moarte nimeni de la o mască, în schimb pentru un copilaş este chinuitor să aibă varicelă, iar pentru gravide e de-a dreptul periculos”, a mai precizat Rodica Tănăsescu, medic de familie în capitală. 


Comentarii Facebook