Săptămâna viitoare începe distribuirea pastilelor cu iod. Alexandru Rafila: Distribuirea pastilelor nu trebuie să stârnească panică


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că săptămâna aceasta autoritățile din domeniul sănătății publice vor începe demararea campaniei de informare cu privire la utilizarea pastilelor de iodură de potasiu, iar astfel, acestea vor fi distribuite către persoanele eligibile de săptămâna viitoare.

Ministrul Sănătații a declarat luni, 28 martie, într-o conferință de presă, că producerea și distribuirea pastilelor de iodură de potaziu nu ar trebui să stârnească vreun val de panică printre români. 

E o problemă legată de contextul actual, de ceea ce se întâmplă în vecinătatea imediată a granițelor României, unde se desfășoară un conflict armat de mare amploare. Există şi o memorie colectivă legată de incidentul întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să acţioneze rapid și să găsească o soluție pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară, fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, pentru că nu avem de ce să facem acest lucru. (...) Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia cu vârsta de până în 40 de ani”, a declarat Rafila.

Ministrul a subliniat că pastilele cu iodură de potasiu nu trebuie administrate decât în cazul unui incident, despre care a spus că este „posibil, nu probabil”. Acesta a mai precizat că este vorba despre o prevenție, iar medicamentul „nu se administrează decât în primele ore care urmează unui astfel de incident și doar la recomandarea autorităților de sănătate publică”.


Comentarii Facebook