Românii plătesc mai mult pentru medicamente: „S-au scumpit mai mult decât am presupus, 10-15%”


Chiar și medicamentele au trecut prin scumpiri exagerate. Preţurile mai mari la materia primă, cele de la energie, transport, inclusiv inflaţia, toate au făcut ca cele mai căutate produse din farmacii să fie mai scumpe decât în urmă cu un an. Medicamente pentru răceală, pentru migrene, suplimentele sau chiar plasturii au preţuri mai mari acum. Aşa că, dacă pot, oamenii îşi amână cumpărăturile până găsesc promoţii.

Vorbim de un medicament care este analgezic, foarte folosit pentru migrene, dureri de cap în rândul românilor. Acum îl avem la vânzare la 12 lei, am primit deja notificare cu scumpirea lui, cu preţul cu amănuntul fără TVA, deci următoarea comandă noi o să-l avem cu 14 lei la vânzare”, a explicat o farmacistă.

Medicamente, mai scumpe pentru români

Notificările au început să vină chiar de la începutul anului, aşa că deja există produse care costă acum şi cu câteva zeci de lei în plus.

Acelaşi supliment, cel achiziţionat înainte de aprilie, preţul de vânzare era de 130 de lei, după 8 aprilie preţul deja a fost 150 de lei, luna aprilie find cea care a avut cele mai mari creşteri. Scumpirile s-au revăzut în absolut toate produsele, vorbim de dispizitive medicale, de medicamante OTC adică cele care se elibearează fără prescripţie, suplimente, cosmetice. Vorbim de produse dermato-cosmetice”, a mai explicat farmacistul. 

În faţa preţurilor care par să urce de la o zi la alta, oamenii încearcă să-şi rezolve problemele urmărind promoţiile din farmacii.

atele oficiale confirmă scumpirile. Numai în aprilie preţul medicamentelor a crescut cu 2,6% faţă de aprilie 2021. Articolele de igienă şi cosmeticele s-au scumpit cu 4,6%, iar cele medicale cu 3,2%. Iar farmaciştii spun că preţurile vor continua să crească şi în lunile următoare.


Comentarii Facebook