Restricții noi în această toamnă? Cherecheș: „Am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare și niciun plan pentru valul 4”


Restricțiile ar putea reveni în această toamnă, odată cu creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19 pe fondul răspândirii tulpinei Delta, autoritățile neavând pregătit un plan pentru valul 4, susține Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică din cadrul UBB Cluj.

Masca în exterior și limitarea activităților după o anumită oră sunt foarte probabile

Vom avea din nou purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe, spune expertul, conform Hotnews.ro.

Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea. Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite. Ori, nu s-au luat. Practic, în următoarele două săptămâni, vom avea o creștere garantată, de la zi la zi”, declară Răzvan Cherecheș.

Acesta mai este de părere că „punând vaccinarea deoparte, în condițiile în care nu suntem la un procent de vaccinare de peste 50% din populație, practic suntem exact în situația în care am fost toamna trecută, dar cu o tulpină mai infecțioasă. Asta înseamnă că ceea ce ar fi trebuit făcut până în acest moment ar fi fost pregătirea începerii școlii și conștientizarea faptului că în această toamnă și iarnă vom avea din nou restricții, care vor varia de la județ la județ, în funcție de procentul de vaccinare - cu cât rata de vaccinare dintr-un județ este mai redusă, cu atât restricțiile vor fi mai severe în județul respectiv.

Astfel, expertul susține că vom avea parte din nou de purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe.

Restricțiile din această toamnă vor fi prețul plătit pentru faptul că „peste vară, autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare”, subliniază Cherecheș.

Școlile, cel mai bun exemplu al nepregătirii din partea autorităților

Cel mai la îndemână exemplu oferite de Cherecheș: școlile, în condițiile în care se știa că în această toamnă urmează să vină valul 4.

Știm, în acest moment, că măsurile de prevenție a apariției unor focare în școli sunt: purtarea măștii în permanență, ventilația în toate sălile de clasă și testarea periodică, săptămânală, a tuturor copiilor și a tuturor profesorilor. Niciuna dintre aceste măsuri nu a fost pregătită, corespunzător, din timp.

Restricții diferențiate pentru vaccinați și nevaccinați?

O întrebare aflată pe buzele multor oameni în această perioadă este dacă vor exista restricții diferențiate pentru cei vaccinați și cei nevaccinați.

Din perspectiva sănătății publice, orice măsură care duce la scăderea interacțiunii sociale, la scăderea interacțiunii dintre oameni, duce automat la scăderea ratei de transmitere a virusului. Persoanele vaccinate au un nivel de protecție - știm că este peste 80% dintre persoanele vaccinate nici nu se infectează și nici nu transmit infecția. Este ca și cum ar purta încă două rânduri de măști, dacă pot spune așa, au o protecție suplimentară față de persoanele nevaccinate. Mai mult, persoanele nevaccinate sunt cele care sunt la risc de simptome severe și deces. Sunt extrem de puține persoane complet vaccinate care au ajuns să fie internare și aceste persoane, de cele mai multe ori, sunt persoane în vârstă, care au multiple alte comorbidități și au o stare de fragilitate a organismului extrem de avansată, astfel încât chiar și simptomele ușoare date de infecția după vaccinare au fost suficiente ca să deregleze funcționarea organismului", explică Răzvan Cherecheș.”


Comentarii Facebook