Rectorul UMF Cluj Anca Buzoianu: „Aproximativ două treimi dintre absolvenții noștri vor să plece în străinătate/Cifrele sunt îngrijorătoare”


Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj, Anca Buzoianu, a declarat recent că aproximativ două treimi dintre absolvenții instituției intenționează să plece în străinătate. Aceasta a subliniat că cifrele reflectă o tendință îngrijorătoare de migrație a tinerilor specialiști în domeniul medical, în căutarea unor oportunități mai bune în afara țării. 

„Am realizat un sondaj în ultimii șapte, opt ani cu privire la intenția de migrare a absolvenților noștri, pe care l-am publicat într-o revistă internațională. Cifrele sunt, într-adevăr, destul de îngrijorătoare. Aproximativ două treimi dintre absolvenți voiau să plece, dar nu toţi doreau să plece definitiv.

Mulți doreau să se specializeze în străinătate și apoi să se întoarcă. Doar 25% declarau din start că își doresc să plece definitiv. Rămâne de văzut în ce măsură această întoarcere este reală, după ce ajung să lucreze în sistemele vestice", a explicat Prof. univ. dr. Anca Buzoianu.

Studiul a fost realizat înainte de creșterea salariilor medicilor în România, iar Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu" intenționează să facă o comparație cu datele actuale. 

„Suntem curioși să vedem dacă banii erau motivul principal pentru care tinerii plecau din țară sau dacă, chiar și după mărirea salarilor, există încă o tendinţă de a se muta în alte țări. În fiecare an, la licenţă, facem acest chestionar și vrem să vedem unde ne situăm acum", a mai adăugat rectorul UMF Cluj, în cadrul celei de a IV-a Ediție a Conferinței anuale dedicate învățământului superior din România. 

Comentarii Facebook