Prima tranșă de vaccinuri Moderna va ajunge în România miercuri


Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță.

Totodată, medicul a explicat că românii nu vor putea alege cu ce ser să fie imunizați, decizia aparținând medicului, însă garantează că și cel de la Moderna este la fel de bun precum cel de la Pfizer.

Nu există diferențe mari între cele două seruri

„Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că între cele două tipuri de vaccin nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv de 94,1%”, a explicat Valeriu Gheorghiță, conform Antena 3.

Acesta a adăugat faptul că nu există dovezi privind diferența de eficacitate dintre cele două vaccinuri:

„Nu avem aceste date la momentul actual. Ca să afirmăm că avem un răspuns imun care persistă doi ani, asta presupune să treacă deja doi ani de când persoana respectivă a fost deja vaccinată și să știm că, într-adevăr, atât persistă răspunsul imun. Deci nu aș vrea să avansăm aceste discuții, atât timp cât nu avem niște dovezi științifice.”

Comitetul Național de Coordonarea a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a răspuns, joi, tuturor întrebărilor legate de cele două vaccinuri aprobate de Autoritatea Europeană a Medicamentului, vaccinul Pfizer fiind deja administrat în România, iar cel produs de Moderna urmând a ajunge în țară până la finalul acestei luni.

Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.


Comentarii Facebook