Poți transmite în continuare COVID, dacă ai făcut vaccinul?


Este știut deja faptul că s-au dezvoltat vaccinuri eficiente la protejarea împotriva dezvoltării simptomelor de coronavirus. Cu toate acestea, multă lume se întreabă cât de bine împiedică vaccinarea infecția asimptomatică sau transmiterea virusului la persoanele din jur.

Poți transmite în continuare COVID, dacă ai făcut vaccinul?

Cu toate că vaccinarea împotriva COVID-19 le oferă oamenilor o asigurare destul de considerabilă că nu se vor infecta cu noul virus, până în aceste momente nu se știe dacă se vor infecta cu COVID și că nu-l vor transmite mai departe, îmbolnăvind oameni care nu sunt imuni. Potrivit unui studiu, cei care s-au infectat și nu dezvoltă simptome, sunt responsabili pentru 24% din transmiteri, scrie Bloomberg.

Pe măsură ce virusul circulă mai mult, cu atât mai mult cresc șansele ca acesta să creeze mutații care îi sporesc capacitatea de a se răspândi și rezistența la vaccinurile existente sau la imunitatea dezvoltată de organism la infecțiile din trecut. Pentru ca toată lumea dintr-o comunitate să fie protejată, vaccinurile trebuie să împiedice și transmiterea, dacă nu toți au fost imunizați.

Vaccinurile anti-COVID trebuie să prevină infecția pentru a opri transmiterea?

Potrivit oamenilor de știință, nu este neapărat acest lucru. În măsura în care un vaccin previne infecția, previne și transmiterea. Însă, poate face asta din urmă fără a face prima. Deoarece coronavirusul se răspândește prin particulele respiratorii din gâtul și nasul unei persoane infectate, un vaccin care reduce durata infecției, cantitatea de virus din căile respiratorii sau cât de des poate tuși o persoană infectată scade probabilitatea ca acesta să fie transmis altora.

De ce nu se știe dacă vaccinurile anti-COVID previn atât infecția cât și transmiterea?

Testarea serurilor dezvoltate împotriva noului coronavirus nu a avut acest prim scop. Vaccinurile au fost concepute pentru a rezolva problema îmbolnăvirii oamenilor și cea a descongestionării sistemului sanitar.

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, oamenii de știință au făcut un studiu. Aceștia au dat unui grup de voluntari vaccinul experimental și unui alt grup, un placebo. După ce numărul total de voluntari cu simptome COVID confirmate a atins un nivel prestabilit, anchetatorii au comparat numărul din fiecare grup pentru a determina dacă cei care au primit vaccinul s-au descurcat mai bine decât celălalt grup. Pentru vaccinările care au funcționat, grupul care a primit vaccinul experimental a înregistrat cu 50% până la 95% mai puține cazuri de boală.

Rezultatele studiilor de până acum

Până în acest moment, rezultatele studiilor sunt doar preliminare, iar cele mai extinse date publicate se referă la vaccinul produs de AstraZeneca. Potrivit unui studiu din Marea Britanie, voluntarii la teste sunt verificați pentru infecții cu noul coronavirus, folosind tampoane auto-administrate săptămânal pe nas și gât.

Potrivit rezultatelor din data de 7 decembrie, după o singură doză, grupul care a primit vaccinul a avut cu 67% mai puține tampoane pozitive decât grupul placebo. Asta sugerează că vaccinul reduce infecțiile, precum și bolile. Anterior, compania farmaceutică americană Moderna a raportat rezultate similare de la persoanele care au primit o singură doză de vaccin în noiembrie.


Comentarii Facebook