O cunoscută nutriționistă dezvăluie care sunt alimentele ,,anti-foame”. Au puține calorii, dar te satură pentru mult timp


Cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic a dezvăluit ce alimente cu calorii puține dau senzația de sațietate rapid. 

Medicul a explicat că există două tipuri de alimente care nu îți pun în pericol silueta, cele cate conțin multe fibre și au un volum mare, deci dau rapid efectul de stomac plin, și cele cu multe proteine care sunt greu de metabolizat. 

La polul opus sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum alunele, mezelurile sau snacks-urile. 

Mihaela Bilic spune că oul este un aliment foarte bun pentru siluetă, având multe proteine și calorii puține.

,,Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 cal. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit. 

Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.”, a explicat Mihaela Bilic. 

Medicul menționeză că și felul în care gătim și consumăm unele alimente poate să influențeze cât de sățioase sunt.

,,Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește.”, adaugă nutriționista.

Mihaela Bilic recomandă și alimentele care ocupă mult volum sau care conțin fibre.

,,Deși conține peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă, dacă vreți să umpleți stomacul repede.

Meniul nostru sățios trebuie să conțină și un desert. Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate.

Credeați că am uitat de gustări? Ei bine, avem soluții și pentru asta! Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți. Fericiți și cu burta plină…chiar se poate”, a concluzionat medicul. 


Comentarii Facebook