Sambata 1 Octombrie

New York cere Organizației Mondiale a Sănătății schimbarea numelui „variolei maimuţei”. Motivul: „Este un nume care incită la ură și rasism”


Oraşul New York cere Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să schimbe numele variolei maimuţei – „monkeypox” în engleză , un nume pe care-l consideră stigmatizant.

Mai mult, această denumire riscă să-i determinepe bolnavi să se izoleze în loc să ceară să fie îngrijiți, conform reprezentanților orașului. 

Suntem tot mai îngrijoraţi de posibile efecte devastatoare şi stigamtizante pe care mesajele cu privire la virusul 'variolei maimuţei' le pot avea asupra unor comunităţi deja vulnerabile”, avertizează comisarul Sănătății orașului New York Ashwin Vasan într-o scrisoare adresată directorului OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform news.ro. 

Directorul OMS a evocat o eventuală schimbare a numelui bolii la jumătatea lui iunie, un lucru pe care Ashwin Vasan îl evocă în această scrisoare. Comisarului newyorkez consideră că această „terminologie” este „ancorată într-o istorie rasistă şi dureroasă pentru comunitatea de culoare”.

El evocă, în scrisoare, efecte negative și informații false la apariția virusului HIV, care cauzeasă SIDA, și rasismul din cauza căruia au suferit comunități asiatice în pandemie COVID-19, după ce fostul președinte american Donald Trump a catalogat SARS-CoV-2 drept „virusul chinezesc”.

O continuare a folosirii termenului «variola maimuţei» în epidemia actuală poate reaprinde aceste sentimente tramatizante de rassm şi stigmatizare, mai ales în rândul persoanelor de culoare şi membrilor comunităţilor LGBTQIA+, şi este posibil ca aceştia să evite să recurgă la servicii de îngrijire de sănătate vitale”, subliniază Ashwin Vasan.

Oricine se poate îmbolnăvi de variola maimuţei, însă de la apariţia virusului în Europa şi Statele Unite virusul se răspândeşte în imensa majoritate în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi.

Comentarii Facebook