Un genetician român de la Cambridge, despre noile simptome COVID: ”Este cam ca o răceală, trebuie să spunem adevărul!”


Mircea Iliescu, doctor în genetică şi evoluţie umană la Universitatea Cambridge, spus că noul COVID are simptome ca o uşoare de răceală.

România înregistrează un nou record de cazuri COVID, peste 12.000 de infectări în ultimele 24 de ore, iar săptămâna viitoare am putea înregistra în jur de 70.000 de infectări.

În primul rând, să nu ne panicăm, că panica totuşi nu ajută. În acelaşi timp, cred că oamenii nu voiau să audă în vacanţă de COVID, dar asta este realitatea. Este cam ca o răceală, trebuie să spunem adevărul. Deci, este destul de greu de determinat din simptome, dacă este COVID sau nu. Acum se pierde mai puţin simţul mirosului, cum era la primele tulpini. Dureri în gât, poate şi probleme cu nasul, tuse, dureri musculare. Deci nu sunt nişte simptome foarte clare să diferenţieze această formă nouă de răceli. De aceea, trebuie doar să avem grijă şi să nu ne panicăm. Dacă avem nişte simptome uşoare de răceală, nu e nevoie să ne îngrijorăm prea tare. 

De exemplu, noi, în Marea Britanie, eu, cel puţin şi mulţi alţi suntem destul de relaxaţi. Luăm lucrurile acum mult mai relaxat, poate ne şi testăm mai puţin, pentru că dacă avem majoritatea oamenilor vaccinaţi aici, eu ştiu şi că dacă am această răceală sau dacă cineva o ia, sunt şanse foarte mici să ajungă la spital. În România avem în continuare această populaţie vulnerabilă, oameni în vârstă care, care într-o parte este nevaccinată, cel puţin cu trei doze. Acum, în Marea Britanie îi vaccinăm pe cei de peste 70 de ani cu a patra doză. Deci, oamenii se pot reinfecta. Sunt forme uşoare dacă te reinfectezi. Dacă ai mai multe doze de vaccin, formele sunt foarte uşoare, dar noi încă nu avem o proporţie atât de mare de vaccinaţi şi atunci e posibil să apară forme grave la destui oameni, mai ales la cei vulnerabili”, a explicat Mircea Iliescu, în exclusivitate la Antena 3.

Comentarii Facebook