Miercuri 24 Aprilie

Nereguli găsite la pastilele pentru durerea de gât, după o analiză făcută de specialiştii de la Protecția Consumatorului


Specialiștii de la Protecția consumatorilor au găsit o serie de substanțe nocive în produsele pe care aproape fiecare român le consumă an de an.

Unele companii farmaceutice aleg să vândă vitaminele într-o manieră mai prietenoasă, sub formă de drajeuri, asemănătoare bomboanelor. Ceea ce arată bine și este gustos nu înseamnă că e și sănătos, se arată într-un studiu realizat de curând, de InfoCons.

Pastilele pentru durerea de gât conțin „E-uri”

Potrivit studiului realizat de InfoCons, 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost analizate conțin substanțe dăunătoare organismului, cunoscute publicului larg drept „E-uri”. Pastilele de gât pentru supt conțin în medie, câte două E-uri. Toate au în componență minim o astfel de substanță. Cel mai mare număr de E-uri a fost descoperit la niște drajeuri cu șase astfel de substanțe chimice.

Informațiile de pe etichete indică apariția frecventă a E-urilor E953, E570, E334, E104 sau E954, arată sursa citată.

Câte E-uri conțin în medie pastilele pentru gât

Conform studiului realizat de InfoCons în acest an, 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost supuse "radiografiei" conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură. 

Studiul InfoCons demonstrează că pastilele de supt „analizate” conțin în medie până la 2 E-uri, numărul minim de E-uri descoperit pentru acest tip de produse fiind 1, în timp ce numărul maxim descoperit este 6.

  • 38% din produse au 1 aditiv alimentar;
  • 9% din produse au 2 aditivi alimentari;
  • 9% din produse au 2 aditivi alimentari;
  • 3% din produse au 6 aditivi alimentari.
  • Cantitatea de zahăr din pastilele de gât, secretizată

Pe aproximativ 70% dintre etichete nu este menționată cantitatea de zahăr. Conform studiului citat, zahărul din pastilele de supt se încadrează între 0 și 1,5 grame per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1.1 grame.

Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de 25 g/ zi, adică aproximativ cinci plicuri de zahăr. În cadrul studiului au fost analizate: cantitatea de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr și îndulcitori, aromele identificate, substanțele active folosite, precum și informațiile utile referitoare la prospect.

Pe lângă E-urile din comprimatelor de supt, pe parcursul unei zile se pot asimila E-uri și din alte produse precum: plicuri anti-răceală, mezeluri, pateu etc.


Comentarii Facebook