A început sezonul de gripă în România! Cum tratăm virozele fără medicamente


Vaccinul antigripal a ajuns în cabinetele medicilor de familie la finalul lunii septembrie. A început sezonul de gripă în România și specialiști ne îndeamnă să ne vaccinăm antigripal, întrucât sistemul imunitar este mai puțin echilibrat, astfel că suntem mai vulnerabili în fața virusurilor gripale și a virozelor.

Avem vaccin și a început vaccinarea antigripală. Nu aș putea să spun că există un interes mai mare de vaccinare față de anii trecuți, pentru că oamenii nu prea sunt obișnuiți să-l primească atât de devreme. Este pentru prima oară când l-am primit la sfârșitul lunii septembrie, ceea ce nu este în principiu ceva rău, este foarte bine. Evaluările OMS spun că sezonul acesta gripal va fi cu siguranță mai serios decât în ultimii doi ani care au fost total atipici și există indicii destul de clare că va avea o amplitudine mai mare comparativ cu un sezon obișnuit”, explică dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, președintele Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale pentru Medicină de Familie, citat de Antena 3 CNN.

Dr. Craiu, medic primar pediatrie, trage un semnal de alarmă cu privire la siropurile pentru copii pe care părinții le folosesc atunci când tușesc cei mici. 

Siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru că părintele solicită imperios un remediu, fie pentru că medicul are incertitudini privind evoluția bolii la acel copil și prescrie ceva, acoperitor… Copilul mic, de creșă sau grădiniță, rareori poate să își sufle eficient nasul și nu poate să expectoreze. Deci trebuie să tușească, atunci când este răcit, pentru a îndepărta secrețiile din căile respiratorii“, explică pediatrul.

Anormal este doar atunci când tusea durează mai mult de o lună. Sau când tușește și respiră greu copilul... În aceste scenarii trebuie făcute: un consult real și, poate, analize...“, scrie Mihai Craiu pe pagina de socializare Spitalul virtual pentru copii.

Cum pot părinții să calmeze tusea unui copil 

Studiile dovedesc că este eficace mierea de albine. Mai eficace decât medicamentele antitusive convenționale de uz pediatric. Sau decât placebo. Mesajul de luat acasă - un copil care se joacă, care se odihnește mulțumitor și care mănâncă acceptabil NU are nevoie de multe doctorii, ci de un ceai cald cu miere. Sau miere dată cu lingurița. Evident că această regulă nu se aplică la sugar sau la copiii ce au comorbidități! Orice scenariu de răceală "banală" trece și de la sine. După un timp rezonabil... Febra durează câteva zile (3-4 în general), iar tusea câteva săptămâni. Multă răbdare și... miere. Va fi o toamnă lungă", a recomandat dr. Mihai Craiu.

Atenție, acest articol nu încurajează automedicația, în cazul unor probleme de sănătate adresați-vă unui medic specialist! 

Comentarii Facebook