Mihai Netea, cercetător în Olanda explică cum vom scăpa de coronavirus


Cercetătorul Mihai Netea, profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, a spus că fără un vaccin lupta cu coronavirus va dura foarte mult.

Ieșirea din pandemie nu are decât două posibilități, spune cercetătorul. Situația cea mai grea ar fi să nu fie niciun vaccin și atunci această situație gravă va dura destul de mult, un an jumătate - doi, până când o bună parte din populație își va crește rezistența la virus.

Noi sperăm, totuși, ca mult mai devreme să avem vaccin și fie către sfârșitul anului, fie - dacă avem mare noroc și de exemplu BCG-ul sau alte vaccinuri (în Statele Unite, în afară de BCG se mai încearcă un vaccin vechi, vechiul vaccin împotriva poliomielitei, se pare că și el ar putea avea aceleași efecte, deci aceste vechi vaccinuri care dau o stimulare puternică a întregului sistem imun vor fi testate amândouă pe termen scurt), dacă avem noroc ca unul din ele să dea rezultate foarte bune, atunci vom avea un vaccin mult mai repede decât ne așteptam. Dacă nu, va trebui să așteptăm vaccinul nou, care va fi standard și care va dura un an, un an și jumătate până îl punem pe piață. În acel moment, lumea va fi vaccinată și epidemia va intra sub control”, a spus profesorul Mihai Netea.

Cercetător român din Olanda, reputat imunolog: România a făcut bine că a impus izolarea socială

Comentarii Facebook