Ministrul Sănătății își nuanțează declarațiile despre variola maimuţei: „Am recomandat utilizarea prezervativului sau abstinența”


Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, își nuanțează declarațiile recente despre protecția în cazul variolei maimuței, căci nu ar fi fost pe înțelesul tuturor. Ministrul  spune că a recomandat utilizarea prezervativului sau abstinența în cazul relațiilor întâmplătoare.

Aș vrea să fac și eu o clarificare, pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi apropo de acest subiect legat de variola maimuței. Am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența în situația raporturilor sau a relațiilor cu persoane întâmplătoare, persoanele cunoscute. Nu se referă la o viață fără riscuri, deci cine își asumă astfel de riscuri... Am dat o astfel de recomandare, evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secrețiilor. Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane cunoscute în mod evident este o măsură de protecție individuală pe care putem să o luăm cu toții cei care suntem la risc sau persoane care sunt la risc pentru așa ceva'', a declarat Rafila.

Legat de anchetele epidemiologice ale cazurilor deja confirmate în România, ministrul afirmă că pe măsură ce numărul de cazuri se va înmulți, vom intra „într-un soi de rutină și în cazul acestei boli'', la fel cum a fost în cazul COVID. În lume s-au înregistrat aproximativ 1.600 de cazuri de variola maimuței, iar în România doar patru.

Repet, este vară, sezon estival, sunt multe evenimente în toată țara în Europa și recomandarea aceasta de precauție în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare'', a spus Rafila, citat de Observator. 


Comentarii Facebook