Mă vaccinez dacă am doar două doze de vaccin? Dar dacă am 3? Ce spun specialiștii


Vârful valului 6 COVID-19 este așteptat în România la jumătatea lunii august, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică. În acest context, mulți oameni se întreabă cum ar trebui să se vaccineze în funcție de dozele administrate anterior. Întrebarea multora este dacă vaccinul funcționează ca protecție sau dacă este nevoie de 3 doze pentru a nu ne îmbolnăvi. 

Chiar dacă valul 6 nu va fi cel mai dur de până acum, cum ne putem proteja de infectare? Vaccinarea, purtarea măștii și evitarea spațiilor aglomerate rămân regulile de aur. Multe persoane au însă doar două doze de vaccin, și acelea făcute în multe cazuri anul trecut, și se întreabă dacă să o facă acum pe a treia sau să mai aștepte până la toamnă.

Mă vaccinez dacă am doar două doze de vaccin? Dar dacă am 3?

Din punctul meu de vedere, cei care au beneficiat doar de două doze este bine, în momentul de față, să efectueze cea de-a treia doză de vaccin. Iar undeva în toamnă-iarnă, așteptăm un nou vaccin, care să acopere mai bine varianta Omicron și probabil și celelalte tulpini noi. Va fi un vaccin administrat într-o singură doză, la fel ca vaccinul gripal, care este trivalent sau tetravalent”, este răspunsul Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, conform HotNews.

Pentru persoanele care au deja 3 doze de vaccin administrate, medicul Florin Roșu spune însă că nu recomandă în acest moment administrarea celei de-a patra doze.

Valul 6 nu va fi, oricum, la nivelul valului 4, când a existat o presiune foarte mare asupra sistemului de sănătate. În momentul de față beneficiem de centrele de evaluare și tratament, unde se prezintă doar pacienții care sunt pozitivi. Ei pot primi inclusiv tratament la domiciliu, dacă nu prezintă o formă agravantă sau comorbidități”, explică medicul. 

Comentarii Facebook