Jucăm „ruletă rusească” cu COVID-19! Octavian Jurma critică neglijența autorităților în privința copiilor


Cercetătorul Octavian Jurma consideră că sfârșitul pandemiei nu este tocmai aproape, mai ales dacă decidem să „capitulăm” în fața ei. Medicul subliniază că măsurile de relaxare despre care se tot vorbește în ultima perioadă, îi va permite coronavirusului „să acumuleze în câteva luni mutații”, pe care în mod obișnuit, le-am fi obținut în sute de ani.

E problema adulților dacă le place ruleta rusească cu COVID-19, însă în țări ca Danemarca și Marea Britanie, copiii sunt principala populație nevaccinată și asta se vede pe curba infectărilor și în spitale”, explică epidemiologul pe pagina sa de Facebook.

Octavian Jurma subliniază că lipsa de îngrijorare și neglijența de care dau dovadă autoritățile în privința copiilor poate avea consecințe incalculabile odată cu adoptarea măsurilor de relaxare din această săptămână, inclusiv în privința carantinei elevilor.

COVID-19 nu este doar o gripă

Autoritățile au ajuns să se comporte de parcă COVID-19 e doar o gripă și adoptă măsuri de relaxare din țări incomparabil mai bine vaccinate. Dar și dacă ar fi "doar" o gripă tot ar fi o pandemie devastatoare la un asemenea număr de infectări zilnice și ar fi complet iresponsabil să trimiți copiii infectați în clasă. COVID-19 însă nu e o gripă, este o boală sistemică de 10x mai letală decât gripa sezonieră (o boală foarte gravă cu mortalitate de 1 la 1000) și aproape la fel de letală ca gripa spaniolă, în ciuda faptului că avem 100 de ani de medicina în avantajul nostru”, adaugă cercetătorul Octavian Jurma. 

Medicul îi îndeamnă în continuare pe părinți să fie responsabili și să vaccineze copiii, căci „eficiența vaccinului pare să fie la fel de ridicată” și la noile mutații COVID.

Comentarii Facebook