S-a găsit leacul pentru leucemie! Doi pacienți cu boala în stare de remisie în urma tratamentului minune


Două persoane cu leucemie au reușit să aducă boala în stare de remisie la mai bine de un deceniu după ce au fost perfuzate cu celule imunitare numite CAR-T (celule modificate în laborator). Această descoperire este un semn că printr-o astfel de abordare, terapia cu astfel de celule pe termen lung, ar putea duce la un posibil remediu pentru leucemie, susține CNN

Cercetătorii care au vorbit despe aceste descoperiri susțin că terapia cu CAR-T poate fi un tratament curativ pentru leucemia limfocitară cronică. Aproximativ un sfert din cazurile noi de leucemie sunt de natură limfocitară cronică. 

Unul dintre autorii studiului, imunologul dr. Carl June, susține că a fost nevoie de o monitorizare atentă timp de 10 ani a primilor pacienți tratați cu astfel de celule, iar acest lucru a fost numit „prima terapie celulară realizată din sistemul imunitar al pacientului". Pe baza rezultatelor acestui studiu „putem concluziona acum că celule CAR-T pot vindeca de fapt pacienții de leucemie”, a adăugat imunologul.

Ce sunt celulele CAR-T?

Potrivit CNN „Celulele CAR-T sunt un tratament de imunoterapie conceput pentru a trata leucemia prin valorificarea propriului sistem imunitar al organismului pentru a viza cancerul. Terapia trimite celulele imune ale pacientului la un laborator pentru a fi modificate genetic folosind un virus și oferă celulelor capacitatea de a recunoaște și ucide sursa cancerului”.

Remisie susținută prin tratamentul contra leucemiei 

"Celulele CAR-T au rămas detectabile la mai mult de zece ani după perfuzie, cu remisie susținută la ambii pacienți", au scris cercetătorii.

Celulele T ale celor doi pacienți au fost studiate pe o lungă perioadă de timp, de la intrarea în remisie (2010) până în 2021, la mai bine de 10 ani după perfuzie, susțin cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania și de la Institutul Novartis pentru Cercetare Biomedicală din Cambridge.

Dr. oncolog David Porter, autor al studiului, a spus aceste terapii au devenit mai sigure de-a lungul anilor, dar a subliniat că acest tip de imunoterapie poate avea efecte secundare grave precum sindromul de liză tumorală (care poate provoca leziuni ale rinichilor) „un fenomen în care omori un număr mare de celule canceroase în același timp și acestea își vărsă conținutul în sânge, iar asta îi poate îmbolnăvi pe oameni”, a declarat acesta.

Rezultate pozitive în urma analizei amănunțite. Tratamentul minune își face efectul

Joseph Melenhorst, de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat că „am reușit să izolăm și să analizăm celulele cu noi tehnologii și ni s-a oferit o înțelgere foarte bună asupra mecanismului bolii și a răspunsului ambilor pacienți”.

Doug Olson este unul dintre pacienții care a fost diagnosticat cu leucemie limfocitară cronică la vârsta de 49 de ani. Prima perfuzie de celule CAR-T i-a fost administrată la sfârșit de 2010.

În 2010, nici nu ne-am gândit că aceasta ar fi o terapie curativă. În acest moment însă, la 10 ani, nu mai sunt celule leucemice și încă avem celulele CAR-T care țin sub control leucemia reziduală”, a concluzionat dr. Imunolog Carl June. 


Comentarii Facebook