Ioana Mihăilă, despre tichetele de masă pentru vaccinare: „Măsura va fi limitată în timp”


Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, anunţă că tichetele de masă pentru stimularea vaccinării se vor da doar în anul 2021, distribuţia acestora urmând să înceapă după rectificarea bugetară.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Ioana Mihăilă a subliniat faptul că măsura distribuirii de tichete de masă pentru stimularea vaccinării este una limitată în timp, care va fi în vigoare, cel mai probabil, doar în 2021.

Este clar că, pe lângă ce am făcut până acum, trebuie să facem mai mult de acum înainte și să încercăm și alte căi de a convinge de fapt populația care nu este vaccinată să vină să se vaccineze. Dacă continuăm să facem ce am făcut și până acum e bine, dar nu ne putem aștepta la rezultate spectaculoase de acum înainte.

Motiv pentru care ne uităm să vedem ce a funcționat în momente ca acesta când s-a atins platoul în ceea ce privește dorința de vaccinare, ce s-a făcut în alte părți și să încercăm să implementăm la noi. Ceea ce încercăm să facem este să luăm exemplele de bune practici din alte țări și să încercăm să le implementăm la noi", declară ministrul.

Referitor la măsura stimulării vaccinării prin acordarea de bonuri de masă, Ioana Mihăilă spune că cei care s-au vaccinat în trecut de bunăvoie, fără să aştepte stimulente, nu ar trebui să se simtă discriminaţi.

Nu cred că este vorba de discriminare, cred că cei care s-au vaccinat până acum au cel mai mare avantaj posibil – faptul că până acum nu au făcut forme severe de boală, chiar dacă avem circulație cu tulpina Delta care este mult mai contagioasă. Cred că asta e cel mai mare beneficiu pe care l-au avut.

Dacă ne trebuie mijloace de a-i convinge pe cei care nu s-au vaccinat, cred că trebuie să le utilizăm pe toate. Dacă este să vorbim de utilizarea rezonabilă a resurselor, orice cost pe care statul român îl acoperă pentru a vaccina o persoană este mult, mult mai mic decât costul pe care statul l-ar plăti dacă acea persoană se îmbolnăvește și intră în spital sau dacă moare. Nu cred că viața umană poate fi pusă în balans când vorbim de costuri", a mai spus ministrul.

Guvernul pregătește restricții pentru românii nevaccinați

Guvernul va stabili ce restricții vor fi impuse românilor care nu s-au vaccinat.

Ministrul Sănătății recunoaște că vor exista constrângeri, exclusiv pentru nevaccinați, și afirmă că acestea vor fi impuse în funcție de gradul de incidență din fiecare localitate în parte.

Ioana Mihăilă încearcă stimularea campaniei de vaccinare cu ajutorul bonurilor de masă. Acestea ar urma să aibă o valoare de 100 de lei. Iar pentru cei care deja s-au vaccinat ar putea fi organizată o loterie.

Unele măsuri vor rămâne valide, cum este purtarea măștii în spațiile închise, așa cum probabil că va rămâne valabilă și lipsa de mască în birouri atunci când este vorba de persoane vaccinate.

Când ne gândim la măsuri de prevenție vizăm persoanele nevaccinate și netestate, în spațiile publice închise neesențiale”, a declarat Ioana Mihăilă.


Comentarii Facebook