Marti 19 Octombrie

Frisoane, dureri de cap, dureri musculare, reacții adverse apărute în cazul combinării vaccinurilor anti-COVID-19!


Frisoanele, durerile de cap și durerile musculare au fost printre cele mai raportate efecte secundare ale combinării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca cu cel produs de Pfizer.

Adulții sunt mai predispuși să raporteze efecte secundare ușoare și moderate după ce le-a fost administrată o doză din vaccinul AstraZeneca și una din vaccinul Pfizer, arată un studiu.

Reacțiile adverse au fost însă de scurtă durată, fără alte probleme de siguranță.

Este o constatare cu adevărat interesantă și nu ceva la care ne așteptam neapărat”, a spus profesorul Matthew Snape, de la Oxford Vaccine Group.

Studiul, condus de Universitatea din Oxford, a recrutat 830 de voluntari cu vârsta peste 50 de ani.

Unul din 10 voluntari cărora li s-au administrat două doze din vaccinul AstraZeneca la patru săptămâni au raportat febrilitate, dar atunci când li s-a administrat o combinație de AstraZeneca și Pfizer, proporția a crescut cu aproximativ 34%

Aceleași diferențe reale s-au aplicat și pentru alte simptome, cum ar fi frisoane, oboseală, cefalee, stare generală de rău și dureri musculare”, a spus profesorul Snape, potrivit BBC.

În aprilie, studiul s-a extins. Încă 1.050 de voluntari s-au alăturat experimentului.

Studiul Com-Cov a fost lansat în februarie pentru a vedea dacă folosirea unui vaccin diferit pentru a doua doză ar putea oferi o imunitate de durată mai lungă, o protecție mai bună împotriva noilor variante sau pur și simplu ar putea permite clinicilor să schimbe vaccinurile dacă proviziile sunt întrerupte.

Ambele provincii canadiene Ontario și Quebec au declarat că intenționează să combine vaccinurile în viitorul apropiat, pe fondul incertitudinii cu privire la transporturile vaccinurilor produse de Oxford-AstraZeneca și a îngrijorărilor legate de formarea cheagurilor de sânge. 

Studiul, condus de Universitatea din Oxford, a recrutat 830 de voluntari cu vârsta peste 50 de ani.

Primele rezultate complete sunt de așteptat să apară în luna iunie. Datele preliminare au fost publicate în revista medicală Lancet, potrivit BBC.


Comentarii Facebook